Крал Фелипе VI е най-добрият политик на Испания

Испанският крал Фелипе де Бурбон съумя да излезе от изключително трудни ситуации откакто се въкачи на трона. Първо, скандалите в личния и не толкова личен живот на баща му, който все още се гърчи в страховита агония. Второ, една година страната беше без правителство. Въпреки своята ограничена конституционна роля крал Фелипе VI беше принуден да вземе много сложни решения, за да избегне пълния блокаж на Испания. А политическите лидери, вместо да помагат правиха всичко възможно да се влоши ситуацията.

Испания е единствената демократична монархия, в която член на кралското семейство е седял на съдебната скамейка. И това е факт не защото роднини на другите крале в Европа не са имали повод за това. Испанкият държавен глава понесе достойно този скандал и за това неговия авторитет и институционален престиж останаха непокътнати. А това се дължи на безкрайния такт, с който Фелипе де Борбон успя да се справи с дяволската ситуация.

Фелипе VI даде урок по политически талант на всички партии, разследвани за корупция. На Народната партия (ПП) за делото Barcenas, на социалистическата партия (ПСОЕ) за делото ERE, на Конвергенция за 3-те %, дори и на Подемос за обвиненията, които малко или много рефлектират върху нейните лидери, които реагират по безкрайно истеричен начин.

Някой се опитват да определят краля като нов вид политик, други го приравняват към старите политици. Но това не е важно, важното е да знае какво е добра политика и как да я води. Всичко, на което станахме свидетели от деня, в който той встъпи в длъжност, показва, че той разбира политиката сто пъти по-добре от всички нови и стари политици, които съставляват най-лошата ръководна класа от нашата демократична история.

Докато съдът оповестяваше присъдата на сестра му Инфанта Кристина де Борбон и зет му Иняки Удангарин, Фелипе VI откриваше изложба на картини заедно с европейския президент.

Какви неща се случват в Испания: най-добрият политик на Испания е именно този, чиято политическа роля е най-ограничена от Конституцията.

Едно мнение на Ignacio Varela

Осъдиха зетя на испанския крал да влезе в затвора

Новият български посланик в Мадрид връчи акредитивните си писма на крал Фелипе VI (видео)

Министърът на туризма Николина Ангелакова вечеря с испанския крал Фелипе VI