Най- опасното летище на планетата (видео)

Най- опасното летище в света се намира в държавата Бутан и на него могат да кацат само осем пилота, които са минали допълнителна квалификация. Летище Паро в Бутан е на 1,5 мили над морското равнище и е заобиколено от остри върхове, високи по 18,000 фута. Пистата е с дължина само 527 м. и има наклон от 11,8%.

Кацането е толкова коварно, че само осем пилоти в света притежават необходимата квалификация, за да се приземят там. Самолетите трябва да се „промъкват” сред десетките къщи, които са разпръснати в планината . Силни ветрове брулят долините, което води до силна турбуленция. Пътниците, които са пътували до това летище са описали кацането като ужасяващо.

Кацането на това летище е разрешено само през деня и при подходящи метеорологични условия, тъй като пилотите трябва сами да приземяват самолетите, а не да разчитат на техниката, какъвто е случаят при нощните полети. На много от пътниците, които летят до този отдалечен район им се налага да си носят нещо, което да успокоява нервите им. Малкото летище, сгушено сред стръмните планини Хималаи е определено най-опасното в света.

Въпреки опасните условия, гледката на ясните сини води над реката Паро и тучните зелени листа на Хималаите са изумителни. Годишно около 30 000 туристи идват на почивка в Бутан, а Buddha Air е единствената международна авиокомпания, която използва летището.

„Това наистина са пилотни умения. Невероятно кацане“,

пише един интернет потребител в YouTube. Друг добавя:

„Това беше най-лесната част за пилота … а най-трудната част е да го върне във въздуха.“

„Боже мой !! Мислех, че този вид кацане е възможно само във FlightSim, защото правилата за безопасност на въздухоплаването биха го отхвърлиха. – Особено като видях колко близо до хълма мина самолета…”

Най- точната авиокомпания в света е испанска

Защо самолетите са бели?

Мълния удари крило на самолет Ryanair малко преди да кацне на летището в Ибиса

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply