Най-скъпото вино в света се произвежда в Испания и струва 25 000 евро

най-скъпото вино в света

Най-скъпото вино в света се произвежда в Испания, по-точно в селцето Лас Педронйерас, в близост до град Куенка. Всяка бутилка струва 25 000 евро и годишно се произвеждат само 150 броя. Марката на виното е AurumRed-Златна серия и зад нея има една интересна житейска история.

Собственикът на винарната, Иларио Гарсия, от много години насам е обикновен винопроизводител, докато китайци и американци не откриват качественото му вино. Следват интервюта в телевизия CNN, в Мексико, в Бразилия, в китайската телевизия…

За първи път виното AurumRed-Златна серия излиза на пазара през 2012 година на цена 4 000 евро за бутилка. Малко по-късно Иларио Грасия разбира, че някои клиенти купуват по голямо количество и го препродават за 18 000 евро бутилката. Тогава производителят решава да вдигне цената на 17 000 евро и да сложи ограничение от максимум 2 бутилки на клиент. В момента цената е 25 000 евро и е най-скъпото вино в света.

Иларио Грасия има 13 хектара земя. С лозници са заети само 1,5 хектара и от които се произвеждат около 300 бутилки вино годишно, но за продажба отиват само 150.

През последните 11 години Гарсия прави някои забележителни вина по доста необичаен начин. Много от неговите методи са тайни, но резултатите са привлекли интереса на купувачите на вино по целия свят.

Гарсия, който по професия и образование е данъчен и финансов консултант, е трето поколение винопроизводител. Преди почти 20 години, обаче, му била поставена диагноза тежка гръбначна стеноза и не можел да ходи и лекарите не давали надежда, че ще се възстанови.

Гарсия, обаче, твърди, че през 2005 г. е посетил клиника в Мадрид, която се е специализирала в алтернативно лекарствено лечение, известно като „озонотерапия“ и е бил излекуван. Това е експериментален начин за лечение на рак, HIV, множествена склероза и други заболявания и е предназначена да повиши нивата на кислород в организма, с което да засили имунната система. Въпреки че Европейската агенция по лекарствата все още изследва лекарствените ползи за озона, според Гарсия ефектът й е незабавен и в рамките на един месец от лечението е възвърнал пълното движение в краката си.

Две години след забележителното му възстановяване Гарсия се запитал дали и лозите му могат да се възползват от лечението с озон. „След като направих някои интензивни изследвания, сглобих една малка лаборатория и потърсих начини за прилагане на тази техника по-ефективно“, каза той. – Използвах го първо на някои луковици, които растяха. Работи толкова добре, че си помислих: „Защо да не го пробвам на лозите?“

Така през 2007 г. Гарсия построява машина, която му позволява да изпомпва озон във вода и започва да го използва за напояване на лозето си. Резултатите, казва той, са почти толкова драматични, колкото и неговото собствено възстановяване. Поради високата концентрация на кислород във водата, той вярва, че растенията израстват по-бързо и гроздето е с по-високо качество. Според Гарсия водата, наситена с кислород, помага на растенията да извличат повече хранителни вещества от почвата и това е тайната на най-скъпото вино в света.

Чешмата, от която тече вино вместо вода

15 от 18-те най-добри вина в света са испански

Хората, които консумират бира, вино и шоколад живеят по-дълго

Французите на бунт срещу испанското вино

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply