Най- честите нарушения, които правят шофьорите в Испания

Испанската Генерална дирекция за движение (DGT) сподели в профила си в социалната мрежа Twitter най- честите нарушения, които правят шофьорите в Испания. Целта на публикацията е предупреждение за различните опасности, пред които са изправени всички водачи на пътя и намаляване на броя на смъртните случаи. Освен изброяването на най- честите нарушения Главната дирекция за движение посочва и санкциите за всяко едно от тях.

Шофирането с превишена скорост е най- честото нарушение в Испания. Според чл. 379 от испанския Наказателен кодекс глобата за това провинение варира между 100€ и 600€, а от Главната дирекция за движение могат да отнемат между 2 и 6 точки от шофьорската книжка.

На второ място са нарушенията за употреба на алкохол или наркотици и употребата на мобилен телефон или други забранени устройства по време на шофиране. Санкцията за първите нарушения е между 500€ и 1 000€ и отнемане до шест контролни точки от шофьорската книжка, а при вторите- 200€ глоба и три точки.

На трето място е карането на мотоциклет без каска на главата или пътуване в автомобил без поставен предпазен колан. И в двата случая глобата е 200€ и отнемане на три контролни точки от шофьорската книжка.

За неспазване на знака STOP, преминаване на черен светофар, неспазване на дистанция или отнемане на предимството на велосипедист или пешеходец глобата е 200€ и отнемане до четири точки.

За шофиране в обратна посока на движение или в забранена лента глобата е между 200€ и 500€ и отнемане до шест контролни точки от шофьорската книжка.

Странни, но типични глоби за шофьорите в Испания

В Испания анулират 15 844 глоби за превишена скорост

Испанка дължи 8000€ за глоби за превишена скорост и кара с фалшиви номера

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply