В Испания разследват вероятна намеса на Русия в събитията в Каталуния

сепаратистки лидери

В Испания разследват вероятна намеса на Русия в събитията в Каталуния през 2017 г., когато автономните сепаратистки власти незаконно обявиха независимостта на областта базирайки се на резултатите от проведения в началото на месец октомври същата година противоконституционен референдум. Смята се, че намесата е извършена чрез една от елитните руски разузнавателни групи, т. нар. „Подразделение 29155”, пише вестник El Pais.

Според разследващите има данни, че около провеждането на референдума и незаконното обявяване на независимостта на Каталуния руски представители са поддържали чести контакти с висши каталунски политици, привърженици на сепаратизма, както и със самия Карлес Пучдемон. Има съмнения, че бившия лидер на Каталуния се е срещал тайно в официалната си резиденция в Канонжес, разположена непосредствено до сградата на регионалното правителство, с пратеник на Владимир Путин.

Делото за вероятната намеса на Русия в събитията в Каталуния през 2017 г. е поето от съдията от испанския Върховен съд Мануел Гарсия- Кастейон, а разследването се води от звеното за борба с тероризма на испанската Национална полиция.

Руският посланик в Испания Юрий Корчагин заяви, че е възмутен от публикациите на вестника и заяви, че те съдържат фалшиви новини относно Русия.

„Чета публикациите във вестника и не ме изненадва, че има сили, които искат да подкопаят положителното развитие на приятелските двустранни отношения между Русия и Испания в продължение на пет века. Учудва ме как уважаван вестник следва тези сили и си сътрудничи с тях, предоставяйки техните страници за всякакви неверни новини.”

100 години затвор за 12 каталунски сепаратистки лидери

Откриха официално Генералното консулство в Барселона

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар