На безработните в Испания и на имигрантите ще им се предлага работа на полето

безработните в Испания

На безработните в Испания и на имигрантите ще им се предлага работа на полето, тъй като земеделието се нуждае от 75 000- 80 000 работници. Липсата на работна ръка е следствие на затворените граници заради кризата с епидемията от коронавирус, пише 20 minutos.

Днес на заседание на Министерския съвет бе приет Кралски указ за включване на безработните в Испания на възраст до 40- 45 години като селскостопански работници в района, в който живеят, а именно: Андалусия, Мурсия, Екстремадура, Арагон и Каталуния. В списъка не са включени хората, които са временно безработни (ERTE) и самонаетите лица (autónomos), които са преустановили дейността си заради настоящата криза.

Освен безработните в Кралския указ са включени и имигрантите. На тези, на които разрешителните за работа изтичат преди 30 юни, ще бъдат удължени. Имигрантите от мъжки пол на възраст 18- 21 години, които имат разрешително само за пребиваване ще могат да започнат работа на полето, за което ще им се издаде и разрешително за работа.

Най- застрашена в момента е реколтата с ягоди, която задоволява 90% от европейския пазар по това време на годината. А съвсем скоро ще започнат да зреят и костилковите плодове, за брането на които също трябват хиляди сезонни работници от чужбина. Ако не се набави необходимата работна ръка има опасност да не се прибере реколтата, което да доведе до недостиг на пазара, покачване на цените на плодовете и липса на приходи за испанското земеделие.

Карантината в Испания е унищожила 834 000 работни места през месец март

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply