Защо не се признава двойното гражданство между Испания и България

испанският международен паспорт

Испания е държава, която не признава двойното гражданство или го признава само с някои страни, с които има подписани спогодби. Това са предимно страните от бившите испански колонии, както и Португалия, Андора и Франция от европейския континент.

Поради тази причина гражданите на много страни трябва да се откажат от своето гражданство, след като получат испанско такова. По принцип при получаването на испанско гражданство, освен във вярност към Краля и Конституцията на монархията, новите испански граждани приемат, че в рамките на 3 години трябва да се откажат от предишното си такова. Поради факта, че след изтичането на този период, испанските служби не изискват официален акт за освобождаване от предишното гражданство, много от хората си го запазват. Това, обаче, се води вид престъпление и може да доведе до санкции, най-малката от които е отнемане на испанското.

Изключение правят гражданите на някои страни, които в деня на клетвата декларират дали желаят или не да си запазят първото гражданство. Това са поданиците на страните, с които Испания има подписани споразумения за двойното гражданство:

* Андора
* Аржентина
* Боливия
* Бразилия
* Чили
* Колумбия
* Коста Рика
* Куба
* Доминиканска република
* Екваториална Гвинея
* Еквадор
* Филипини
* Гватемала
* Хондурас
* Мексико
* Никарагуа
* Панама
* Парагвай
* Перу
* Португалия
* Пуерто Рико
* Ел Салвадор
* Уругвай
* Венецуела
* Франция- от 1 април 2022 г.

Всъщност в европейското законодателство не липсват международни актове непозволяващи двойното гражданство, но все още неприети от всички страни. Например: Конвенцията по някои въпроси, отнасящи се до колизията на законите за гражданството, Европейската конвенция от 1963 г. за намаляване на случаите на множествено гражданство и др. На лице са сключените двустранни и регионални конвенции за недопускане на двойно гражданство или за преодоляване на последиците от него.

В Европейската конвенция е записано:

„Граждани на договарящите се страни, които са пълнолетни и които придобият по собствена воля, чрез натурализация, избор или възстановяване на гражданство на друга страна, губят предишното си такова. Те нямат право да запазят предишното си гражданство.“

Това би било едно перфектно решение на въпроса за двойното гражданство, ако конвенцията се ратифицира от всички държави.

Гражданство и националност

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*