Защо Испания не признава двойното гражданство и трябва да се откажем от българското

Испания не признава двойното гражданство и задължава новите испански поданици да се откажат от предишната си националност

За да се признае юридическия статут на двойното гражданство между две страни е необходимо да има подписана спогодба между тях. Испания е държава, която не признава двойното гражданство или го признават само с някои страни. Иберийската държава има подписани спогодби предимно със страните от бившите испански колонии, както и с Португалия и Андора от европейския континент.

Поради тази причина гражданите на много страни трябва да се откажат от своето гражданство, след като получат испанско такова.

По принцип при получаването на испанско гражданство, освен във вярност към Краля и Конституцията на монархията, новите испански граждани приемат, че в рамките на 3 години трябва да се откажат от предишното си такова. Поради факта, че след изтичането на този период, испанските служби не изискват официален акт за освобождаване от предишното гражданство, много от хората си го запазват. Това, обаче, се води вид престъпление и може да доведе до санкции, най-малката от които е отнемане на испанското.

Изключение правят гражданите на някои страни, които в деня на клетвата декларират дали желаят или не да си запазят първото гражданство. Това са поданиците на страните, с които Испания има подписани споразумения за двойното гражданство:

* Андора
* Аржентина
* Боливия
* Бразилия
* Чили
* Колумбия
* Коста Рика
* Куба
* Доминиканска република
* Екваториална Гвинея
* Еквадор
* Филипини
* Гватемала
* Хондурас
* Мексико
* Никарагуа
* Панама
* Парагвай
* Перу
* Португалия
* Пуерто Рико
* Ел Салвадор
* Уругвай
* Венецуела

Освен Испания, Австрия също не признава двойното гражданство. Лицата, получаващи австрийско, автоматично губят предишното си такова.

Особено след терористичните атаки в Европа стремежът да се търсят решения за забраняване или поне ограничаване на двойното гражданство е на път да се превърне в решение.

Всъщност в европейското законодателство не липсват международни актове с такова предназначение. Например: Конвенцията по някои въпроси, отнасящи се до колизията на законите за гражданството, Европейската конвенция от 1963 г. за намаляване на случаите на множествено гражданство и др. На лице са сключените двустранни и регионални конвенции за недопускане на двойно гражданство или за преодоляване на последиците от него.

В Европейската конвенция е записано:

„Граждани на договарящите се страни, които са пълнолетни и които придобият по собствена воля, чрез натурализация, избор или възстановяване на гражданство на друга страна, губят предишното си такова. Те нямат право да запазят предишното си гражданство.“

Това би било едно перфектно решение на въпроса за двойното гражданство, ако конвенцията се ратифицира от всички държави.

Автор: Албена Йорданова

Още по темата:

Новата процедура за кандидатстване за испанско гражданство

Националност на дете, родено в Испания от родители българи

Гражданство и националност

Освобождаване (отказване) от българско гражданство

Често задавани въпроси относно българските лични документи

И България обмисля премахване на двойното гражданство

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply