Защо Испания не признава двойното гражданство и трябва да се откажем от българското

Испания не признава двойното гражданство и задължава новите испански поданици да се откажат от предишната си националност

За да се признае юридическия статут на двойното гражданство между две страни е необходимо да има подписана Конвенция между тях. Испания е държава, която не признава двойното гражданство или го признават само с някои страни. Иберийската държава има подписани споготби предимно със страните от бившите испански колонии, както и с Португалия и Андора от европейския континент.

Поради тази причина гражданите на много страни трябва да се откажат от своята националност, след като получат испанско гражданство.

По принцип при получаването на испанско гражданство, освен във вярност към Краля и Конституцията на монархията, новите испански граждани приемат, че в рамките на 3 години трябва да се откажат от предишното си поданство. Поради факта, че след изтичането на този период, испанските служби не изискват официален акт за освобождаване от предишното гражданство, много от хората си го запазват. Това, обаче, се води вид престъпление и може да доведе до санкции, най-малката от които е отнемане на испанското поданство.

Изключение правят гражданите на някои страни, които в деня на клетвата декларират дали желаят или не да си запазят първото гражданство. Това са поданиците на страните, с които Испания има подписани споразумения за двойното гражданство:

* Андора
* Аржентина
* Боливия
* Бразилия
* Чили
* Колумбия
* Коста Рика
* Куба
* Доминиканска република
* Екваториална Гвинея
* Еквадор
* Филипини
* Гватемала
* Хондурас
* Мексико
* Никарагуа
* Панама
* Парагвай
* Перу
* Португалия
* Пуерто Рико
* Ел Салвадор
* Уругвай
* Венецуела

Освен Испания, Австрия също не признава двойното гражданство. Лицата, получаващи австрийско поданство, автоматично губят предишното си такова.

За да се придобие гражданство по натурализация в Германия се изисква документ, че лицето е освободено от предишното си гражданство. Обаче Конституцията не изключва абсолютно състоянието на двойно гражданство.
Особено след терористичните атаки в Европа стремежът да се търсят решения за забраняване или поне ограничаване на двойното гражданство е на път да се превърне в решение.

Всъщност в европейското законодателство не липсват международни актове с такова предназначение. Например: Конвенцията по някои въпроси, отнасящи се до колизията на законите за гражданството, Европейската конвенция от 1963 г. за намаляване на случаите на множествено гражданство и др. На лице са сключените двустранни и регионални конвенции за недопускане на двойно гражданство или за преодоляване на последиците от него.

В Европейската конвенция е записано:

„Граждани на договарящите се страни, които са пълнолетни и които придобият по собствена воля, чрез натурализация, избор или възстановяване на гражданство на друга страна, губят предишното си гражданство. Те нямат право да запазят предишното си гражданство.“

Това би било едно перфектно решение на въпроса за двойното гражданство, ако конвенцията се ратифицира от всички държави.

Новата процедура за кандидатстване за испанско гражданство

Освобождаване (отказване) от българско гражданство

Гражданство и националност

Често задавани въпроси относно българските лични документи

И България обмисля премахване на двойното гражданство

най-студеното населено място
ЛЮБОПИТНО

Най-студеното населено място на планетата (видео)

18/01/2017 WORLD BG

Най- студеното населено място на Земята е малкото селце Оймякон. То се намира в република Якутия, Русия. Разположено е на левия бряг на река Индигирка. Името на селото означава „незамръзваща вода“ и идва от това, Последни

заплатите
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Ако Испания не беше замразила заплатите щеше да загуби още един милион работни места

01/02/2017 WORLD BG

„Замразяването на заплатите през 2012 година, предшествано от реформата на пазара на труда в Испания са предотвратили загубата на почти един милион работни места. Тази цифра е приблизително равна на работните места, създадени в испанската Последни

facebook
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Върховният съд на Испания забрани публикуването на снимки, взети от Facebook без изричното съгласие на притежателите им

21/02/2017 WORLD BG

Върховният съд на Испания е осъдил публикуването във един испански вестник на снимка на човек, взета от профила му във Facebook. Правораздавателния орган смята, че трябва да се изисква предварително изричното съгласие на лицето, тъй Последни

Be the first to comment

Вашият коментар