Нови правила за движение на автомобили в Европейския съюз

От 1 април тази година влязоха нови правила за движение на автомобили с чужда регистрация в Европа. Целта на новия правилник на Европейската комисия е разширяването на зоните с ниски стойности на вредни емисии в цялата общност.

Новостите:
Чуждите граждани, които влизат в Париж, Лион и Гренобъл трябва предварително да са си закупили екологичен сертификат за качеството на въздуха, известен като CRIT\’Air. Цената му е 4,18 евро, а глобата за липса на такъв възлиза на 135 евро.

Германия предприема друга стъпка, според която чуждестранните автомобили няма да могат да се движат безплатно по магистралите в страната. Както вече писахме ( тук), Бундестагът ще приеме това изискване съвсем скоро.

Стойността на таксата за неограничено движение ще зависи от количеството вредни емисии на превозното средство. По предварителни данни в началото се очаква да се въведат 10-дневни пропуски със стойност от 5 евро за автомобили, които по- малко замърсяват околната среда и до 15 евро за тези автомобили, чиито емисии замърсяват въздуха в по-голяма степен.

Немските шофьори също ще заплащат такъв данък, но разходите ще бъдат съгласувани с по-ниски годишни такси за превозните средства. Австрия вече има схема за такъв тип „винетка“, която ще струва по 8,90 евро за 10 дни.

Испания също няма да остане по- назад. В края на миналата година кметът на Мадрид Мануела Кармена каза: „Нашите граждани трябва да бъдат по-здрави. Качеството на въздуха, който дишаме в градовете ни е пряко свързан с нашите действия срещу климатичните промени. Чрез намаляване на емисиите на парниковите газове, генерирани от автомобилите, въздуха, който дишаме, ще стане по-чист и нашите деца, възрастните хора и като цяло нашите граждани ще бъдат по-здрави“.

Испанската пътна полиция /DGT/ вече изпраща на собствениците на МПС екологични стикери, които ще показват степента на замърсяване на околната среда с вредни емисии.

Стикерите ще показват и най-замърсяващите автомобили, за които ще започнат да се налагат определени забрани и такси. Например: много градове възнамеряват да въведат ограничения за тях като им се забрани движението в дни, когато има силно замърсяване на въздуха.

Превозните средства с дизелови двигатели ще изчезнат от Мадрид и Париж до 2025 г.

Мадрид и Париж забраняват движението на дизелови автомобили

Германия въвежда пътна такса за чуждестранните автомобили, преминаващи през страната

Въвеждат се стикери с екологичната категория на всеки автомобил в Испания

Барселона забранява движението на стари автомобили

Be the first to comment

Leave a Reply