Последствия за нанесена обида или клевета в социалните мрежи

Обида или клевета в социалните мрежи? Първата ни реакция, попадайки на потребител, който злобно коментира, обижда, лепи етикети и т.н., е да изтрием обидния коментар или да блокираме профила на недоброжелателя, но можем да реагираме и по друг начин.

Независимо, че обидата е във виртуалното пространство, а не е изречена в лицето Ви, тя е реална и имате основание да потърсите правата си. Вече има такива дела.

Едно от първите дела е разгледано от районен съд гр. Пещера. С присъда през 2014г. съда признава за виновна бивша служителка затова, че публично, чрез публикация в социалната мрежа „Фейсбук“, е разгласила позорни обстоятелства и приписала престъпления на бившите си работодатели, предвид чистото и съдебно минало и е наложено административно наказание глоба в размер на 3500 лева.

По предявените граждански искове за причинени неимуществени вреди, служителката е осъдена да заплати обезщетение в размер на 15 000 лева на бившите си работодатели, заради публикация във социалната мрежа, с която ги обижда, клевети и унижава.

На горна инстанция делото приключва със спогодба, съгласно която подсъдимата служителка се е задължила публично да се извини на бившите си работодатели, даден и е срок, в който да публикува опровержение на публикацията в профила си във Facebook и да заплати всички разноски по делото.

„Не е ненормално да има дела, които са предмет на публикации във Facebook. Законът никъде не казва, че Facebok е място, където всеки може да пише каквото си иска“, обяснява Бойко Боев, медиен юрист, практикуващ в Лондон, пред „Капитал“. Наказателният кодекс гласи, че обидата или клеветата може да е „разпространена чрез печатно произведение или по друг начин“, като социалните мрежи се приемат като алтернатива на други медии.

В някои държави съдебната система се съобразява с развитието на технологиите. Във Великобритания например прокуратурата е получила инструкции как да се намесва в дела, които са свързани с други форми на нарушаване на интереси чрез социалните мрежи, като например дела, свързани със заплаха за обществената сигурност. „Ако съм на летище например, и напиша в Twitter , че ще го взривя, нося отговорност“, твърди Боев. Миналата година във Великобритания законът за клевета беше променен, като се въведе „сериозен праг на вредите“, пише в. Guardian. Целта на тези промени не е да се ограничава толкова свободата на словото, колкото да не се губи времето на съда с незначителни дела.

Проблемът е, че за разлика от други държави, в България липсва подход в съдебната система към изразяването в интернет, смята Боев. „Необходимо е да бъде преосмислено законодателството в България и как ще се прилага по отношение на социалните мрежи, как трябва да се разглеждат делата от съдии и прокурори“, казва медийният юрист.

За какво трябва да се внимава в социалните мрежи

Първо, има значение кого обиждате и на каква основа. Политиците например са изложени на по-голям риск от обиди, заради известността и обществената роля. През 1986г. в делото Лингенс срещу Австрия, Европейският съд по правата на човека отсъжда, че „политикът съзнателно и неизбежно се излага на близко наблюдение на всяка негова дума и действие, както от журналистите, така и от цялото общество. Следователно, той трябва да проявява по-висока степен на толерантност.“  Решението казва, че политиците и обществените личности се ползват по-ниска степен на обществена защита.  Ето какво пише в Решение № 7 от 4.VI.1996 г. по конст. дело № 1/96 г. на КС на РБ:

„Свободата на словото представлява един от фундаменталните принципи, върху които се гради всяко демократично общество, и е едно от основните условия за неговия напредък и за развитието на всеки човек. Тя важи не само за „информация“ или „идеи“, които намират благоприятен прием или не се считат за обидни или са приемани с безразличие, но също така и за тези, които обиждат, шокират или смущават държавата или която и да е друга част от населението. Такива са изискванията на плурализма, толерантността и търпимостта, без които едно „демократично общество“ не би могло да се нарече такова.“

Бойко Боев обяснява, че личности, които участват в събития от обществен интерес, може да очакват реакции в мрежата по повод постъпките си. „Тук въпросът с интернет поставя тази тема – дали ние би трябвало да даваме възможност на всеки да получава защита, защото е чувствителен, просто защото някой го е обидил“, допълва юристът. Има и някакво значение с каква цел е написана публикацията. Бойко Боев обяснява, че ако тя е свързана с професионалната дейност на даден човек, с доброжелателна цел да се помогне на обществото, тогава тя е някак по-оправдана. В случая в Борислав Сандов може да се приеме, че става въпрос за тема от обществен интерес („Зелените“ подават жалба срещу компанията Асарел-Медет, като ги обвиняват, че чрез разширяването на мина ще причинят замърсяване на околната среда).

Ако обаче обидата касае цяла социална група, то тогава се преминава в слово на омразата. Преди пет години съдът във Варна  осъди на десет месеца условно за подбуждане на омраза на етническа омраза човек заради това, че е създал във Facebook събитие „Клане на цигани“.

Второ, донякъде има значение и дали профилът е публичен и написаното може да се прочете от всички, защото колкото по-малко хора са го видяли, толкова по-малка би могла да е вредата. Това може да се използва като част от защитата. Освен това тъжителят може да избере къде да заведе делото за обида или клевета, нанесена в социалните мрежи. Ако се каже, че статусът, например, е прочетен в Троян, то делото може да се заведе в троянския съд. Така тъжителят може да подбере мястото, където има по-голяма вероятно да спечели. Адвокат Калин Ангелов, който е защитавал Борислав Сандов, коментира пред „Капитал“, че цялото първо заседание по делото в края на ноември е било преминало именно в спорове дали делото трябва да се гледа там.

Стои обаче и въпросът дали с подобни дела не се нарушава правото на свобода на словото. „Ако искаме да водим дебати в демократично общество, би трябвало да не сме чак толкова чувствителни, защото няма да можем да говорим“, обобщава Боев.

В Испания осъдиха жена за обида на кралското семейство в социалните мрежи

Be the first to comment

Leave a Reply