И България обмисля премахване на двойното гражданство

Подкрепата, която получи Ердоган от турците, живеещи в Европа постави на дневен ред въпроса с двойното гражданство. Оказа се, че турската диаспора на стария континент не се интегрира в демократичните общества и е по-благосклонна за разширяване на пълномощията на турския президент, отколкото сънародниците им в родината. Ердоган получи рекордна подкрепа от турското население в Белгия, Австрия и Холандия.

Веднага след референдума белгийските политици започнаха да предлагат премахване на двойното гражданство. В Германия са малко по- умерени и обмислят първо да го ограничат и постепенно да го забранят. А Австрия, където по принцип забранено да имаш две националности, смята да въведе глоби до 5 000 евро.

След като стана публично достояние намерението на тези три държави за предприемане на действия по отношение на двойната националност, България също се присъедини към тях.

От партията „АБВ” са заявили, че в началото на месеца ще стартират гражданска подписка за забрана на гласуването на българските граждани с двойно гражданство, които живеят в страни извън ЕС и в които е забранено двойното гражданство.

А Даниел Вълчев от ДБГ е отишъл по-надалеч и е предложил цялостно забраняване на двойното гражданство.

Как гласуваха турците в чужбина на референдума за увеличаване на правомощията на Ердоган

Be the first to comment

Leave a Reply