ООН: зеленчуковите градини край Валенсия вече са световно наследство

зеленчуковите градини край Валенсия

Зеленчуковите градини край Валенсия вече са световно наследство. През ноември 2019 г. Организацията за храните и земеделието към Организацията на обединените нации (FAO) е обявила напоителната система на полетата около едноименната столица на областта за световно селскостопанско наследство (SIPAM).

Както се посочва в изявление на Министерството на земеделието, което е подкрепило кандидатурата, „зеленчуковите градини или L´Horta край Валенсия отговарят на всички изисквания на Организацията за храните и земеделието към Организацията на обединените нации, тъй като те са връзка между селото и града. Създадената още от арабското господство в района напоителна система, отглежданите култури и сладководната лагуна Албуфера край град Валенсия формират уникалния пейзаж на добре познатата Средиземноморска градина“.

Това е четвъртия SIPAM за Испания, с което страната застава на първо място в света по брой обекти, обявени за световно селскостопанско наследство. С този акт валенсианската L´Horta се присъединява към: Солената долина на Аняна (Valle Salado de Añana) край Авила; Хилядолетните маслини (Olivos milenarios del Territorio Sénia), намиращи се на територията на три автономни области: Валенсия. Каталуния и Арагон и стафидите на Малага- Uva pasa de la Axarquía.

Обявяването на региони за световно селскостопанско наследство допринасят за постигане на целите на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. на ООН. По повод признанието на L´Horta кметът на града Хуан Рибо е казал, че град Валенсия е просъществувала векове, защото хората са се хранили от тези градини и са пиели вода от река Турия.

Юнеско обяви фестивалът във Валенсия „Las Fallas“ за част от Нематериалното наследство на човечеството

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply