Осезателно поскъпване на горивата в Испания за последната една година

горивата в Испания

Осезателно поскъпване на горивата в Испания за последната една година отбелязва Oil Bulletin на Европейския съюз. През втората седмица на август цената е достигнала нови годишни върхове.

Зареждането на резервоара на автомобилите с бензин сега струва с 22,5% повече, а с дизел- 19,8% в сравнение с миналата година по това време. Това означава, че за да се напълни един 55 литров резервоар с бензин струва около 78.09€ или с 14,3€ повече, а с нафта- 69,87€ или с 11,66€ повече в сравнение с миналата година.

Към 9 август 2021 г. средната цена на литър бензин Super- 95 е била 1,42€ за литър, което е увеличение с 2% за една седмица- най- високата стойност от юли 2014 г. Към същата дата дизеловото гориво е струвало 1,27€. От началото на годината бензинът е поскъпнал с повече от 18%, а дизелът- с повече от 17%. Въпреки това цената на горивата в Испания остава по- ниска в сравнение със съседните държави, тъй като данъчните налози са по-ниски от средните за ЕС.

Причината за поскъпването на горивата в Испания е свързано с увеличаването на цената на петрола на международните пазари. Миналата седмица цената на барел в Европа е била 71,1 долара, докато седмица по- рано е била 70,6 долара.

1500 български пенсионери са почивали в Испания по специална програма

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply