Конституционният съд на Испания отмени провеждането на референдума за независимост на Каталуния

Конституционният съд на Испания отмени провеждането на референдума за независимост на Каталуния, след като днес публикува решението си в „Държавен вестник” (BOE). Вчера съдебният състав трябваше да се произнесе относно законността на гласувания на 7 септември тази година от парламента на автономната област закон за провеждане на допитването и последвалия го указ за образуване на избирателна комисия.

За отмяната на закона за референдума Конституционният съд на Испания се позовава на член 161, алинея 2 от Конституцията на страната. В публикуваното съдебно решение в „Държавен вестник” се подчертава, че на всички членове на изпълнителната власт в Каталуния лично ще бъде връчен оригинал от горното решение.

В съдебния документ е включен и параграф, от който става ясно, че съответните власти трябва да спират всеки опит да се пренебрегне или заобиколи въпросното съдебно решение.

В един от параграфите се подчертава, че всеки, пренебрегнал или заобиколил решението на Конституционния съд, ще бъде подведен под наказателна отговорност.

Be the first to comment

Leave a Reply