Испания: очакват се 40-градусови жеги през почивните дни

Очакват се 40-градусови жеги през почивните дни.

Въпреки че все още е пролет, през почивните дни през Испания ще премине горещ летен фронт и температури скочат до 40 градуса. Атмосферната стабилност ще доведе до значително „прегряване“ на въздуха над вътрешността на Испания, което ще се усети още през следващите часове, заявиха от Държавната метеорологична служба (Aemet).

Очакват ни слънце и „ненормално високи“ за това време на годината температури, които ще бъдат в диапазона между 37 и 40 градуса. Тези типично летни дни ще бъдат в почти цяла Испания, с изключение на югоизточната част от полуостров, където максималните стойности ще останат по-меки.

Най-високите температури се очакват през почивните дни. Стойностите им ще бъдат над 34 градуса във вътрешността на страната, около 34/36 градуса по долината на Duero, 36/38 градуса по течението на реките Ebro, Tajo y Guadiana и между 38/40 градуса в Guadalquivir. Най-малко засегнатите райони ще бъдат Галисия, Кантабрийското крайбрежие, Западното Средиземноморие, Балеарските острови и Канарските острови.

Вечерите се очакват също да бъдат с рекордни минимални стойности до над 20 градуса в югозападната част на Иберийския полуостров.

Още през следващите часове ще започне да се усеща повишаването на температурите, като най- високите се очаква да бъдат в градовете във вътрешността на страната като Мадрид. Измерената вчера температура там е била 32 градуса, днес се очаква да бъде 33 градуса и 36/37 градуса през уикенда. Във връзка с тази ситуация, Генералната дирекция за обществено здраве на здравно консултиране към общината на столицата е активирала Ниво 1 за опасност от високите температури през следващите дни.

Вчера през деня в Севиля са били измерени 36 градуса, а през уикенда се очаква да стигнат до 40/41 градуса. В същото време температурните стойности вчера в Сарагоса са били 27 градуса и от днес ще започнат да се увеличават, за да достигнат до 37 градуса.

С високи температури ще се запомни и изминалия месец май. Според данните, предоставени от метеоролозите, средна температура за Испания била 19 градуса, което е с 2,4 градуса над средното за този месец. Най-високите температури са били 37,6 градуса, измерени в Ourense на 24 май, 37 градуса на летището в Granada и 36.4 градуса на летището в Bilbao, измерени на 25 май.

От Държавната метеорологична служба (Aemet) са заявили, че май 2017 г. се нарежда на второ място по високи температури от 1965 г. насам- само след май 2015 г. По отношение на валежите месеца е бил сух, със средна стойност на валежите над Испания от 47 литра на квадратен метър, представляващи 77 % от средната стойност за този месец, което е 61 литра на квадратен метър.

Най-добрият плаж на Европа се намира в Испания (видео)

Испания е най-конкурентната туристическа дестинация в света

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанският съд отказа да издаде европейска заповед за задържането на Пучдемон

23/01/2018 WORLD BG

Съдията от испанския Върховен съд Пабло Янера отхвърли искането на прокуратурата за издаване на европейска заповед за задържането на Карлес Пучдемон, който вчера сутринта напусна Брюксел и пристигна в Копенхаген необезпокояван от властите. Целта на Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: дерайлира високоскоростният влак AVE, пътуващ от Севиля за Барселона с 400 пътника

12/05/2017 WORLD BG

Дерайлира високоскоростният влак AVE с около 400 пътници на борда. Инцидентът е станал по линията, която свързва градовете Севиля и Малага с Барселона. Влакът е останал неподвижен между провинциите Кордоба и Сиудад Реал. Пътниците ще Последни

НАЧАЛО

Кой е най-старият град в света

23/03/2017 WORLD BG

Най-старият град в света се казва Йерихон и се намира на територията на Палестинската национална власт (PNA) на Западния бряг на река Йордан. Йерихон е основан през 9 000 година пр.Хр. и е най- старият Последни

Be the first to comment

Вашият коментар