Очаква се все по- мощни бури да връхлитат Испания

Климатолозите предупреждават, че все по- мощни бури ще връхлитат Испания. В следствие на глобалното изменение на климата явления като бурята „Глория” ще присъстват все по- често в метеорологичните прогнози за Пиринейския полуостров, е заявил Хорхе Олсина- председател на Испанската асоциация по география (Asociación Española de Geografía).

Експертът е обяснил, че бурята „Глория”, която удари Испания в края на миналия месец, е пряко свързана с измененията в Северно-атлантическите въздушни потоци, които започват да циркулират на много по- ниска височина и донасят в Европа нехарактерни метеорологични явления.

„Всичко това има непосредствено отношение с глобалното затопляне”, подчертал Олсина.

Миналия месец бурята „Глория” причини смъртта на 13 души в Испания. А днес от север в страната навлезе нов циклон- бурята „Кийра” (на испански „Ciara”), която преди два дни удари Западна Европа и отне поне 6 човешки живота, причини транспортен хаос и остави хиляди домакинства без ток.

Според прогнозите на Олсина такива явления ще стават все по- чести и по- чести, и единственото нещо, което можем да направим е да бъдем по- подготвени за срещите с тях.

Бурята „Глория” предизвика най-високата вълна в историята на Средиземно море

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply