В Испания ще можем да плащаме тока по различни тарифи

тока по различни тарифи

От 1 януари абонатите, които имат договорена регулирана тарифа или PVPC със своите доставчици ще плащат тока по различни тарифи. За целта Националната комисия за пазарите и компетенцията (CNMC) е разделила денонощието на шест часови пояса, в които цената на консумираната енергия ще варира.

От Нова година всеки абонат с такава тарифа ще може да договори два вида мощности с доставчика си на електроенергия (досега можеше само една), т.е. в часовете, в които цената на тока е по- ниска мощността може да е по- висока, за да могат да се използват повече електрически уреди едновременно, а през останалото време да се намали. По- ниската мощност ще намали и крайната стойност на фактурата.

Цената на тока ще бъде най- евтина в часовия пояс от 00:00 часа до 08:00 часа, както и през почивните дни и празниците. Между 08:00 часа и 10:00 часа, между 14:00 часа и 18:00 часа, както и между 22:00 часа и 00:00 часа цената на тока ще е по- скъпа с 20%. Най- много ще се плаща (50% повече в сравнение с нощната тарифа) в периодите между 10:00 часа и 14:00 часа, както и между 18:00 и 22:00 часа.

Според Националната комисия за пазарите и компетенцията (CNMC) с въвеждането на новите тарифи се дава възможност на всеки, който иска да не плаща високи сметки за ток да планира кога да си върши домакинската работа или да се отоплява.

Цената на тока в Испания падна до исторически ниски нива

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар