Половин българско село, заедно с кмета, се премести да живее в испанско градче

В Испания живеят цели общности от родопчани. Една от тези общности е съставена от половин българско село, заедно с кмета, които се преместили да живеят в малък испански град.

Само от с. Стоманево в градчето Барбастро на североизток от Сарагоса живеят 120 души и вече са повече от тези, които са останали в самото село.

Първият отишъл там е преди 20 г. и постепенно стомановци се увеличавали. Най-много заминали преди 10-ина години, когато закрили училището. Тогава 22 деца в ученическа възраст поели към област Арагон. Сега всяка фамилия от селото има свой представител там.

Жените най-често работят като асистентки на възрастни хора, а мъжете – в строителството.

Испанците, както казват на живеещите в Барбастро, се шегуват, че дори си имат и кмет. Бившият управник на село Стоманево Юлиян Аранчев, избран от хората за кмет на Стоманево, напусна поста преждевременно заради ниското заплащане и замина в Барбастро.

Barbastro (Balbastro) се намира в община Hueska. Той е третият най-гъсто населен град в тази община и седмият в автономната област Арагон.

Към 2016 година населението му наброява 16 961 човека. Общият брой на българите, които живеят в градчето е 144 човека, което е 7,43% от общото население.

Българи спасяват испанско село от обезлюдяване (видео)

Be the first to comment

Leave a Reply