Почасовото заплащане в Испания е с 8,5 евро по-евтино от средното в еврозоната

Почасовото заплащане в Испания възлиза на 21,3 евро (между фирмите). Това е с 4.1 евро по-малко от средното за Европейския съюз (ЕС) и 8.5 евро по-малко, отколкото в еврозоната. Тези данни да изнесени в най-новите проучвания за разходите за труд през 2016 г. в Европейския съюз, публикуван от Евростат и анализирани от испанските трудови синдикати.

По отношение на Брутния вътрешен продукт Испания е петата по големина икономика в еврозоната, въпреки че тринадесет други страни имат по-високи разходи за труд от испанците.

Едни от тези страни са Норвегия, Дания, Швеция, Франция, Холандия, Германия и Австрия. Според синдикалните организации те са по- развити, по-продуктивни и по-напреднали икономики по отношение на социалните права.

Синдикатите смятат, че данните показват прекалената умереност в почасовото заплащане в Испания през последните години и прекаленото освобождаване на маржовете за фирмите.

Въпреки че Испания за поредна година е сред лидерите в ЕС по ръст на икономиката, през изминалата година един час работа е струвал на испанските фирми колкото и през 2012 г. Това е страната, в която най-малко са се увеличили разходите за един отработен час от 2012 г. насам (+ 0.9%). Но тя не е единствената, тъй като в Италия разходите са се увеличили само с 0,4%, а в Кипър, Гърция и Норвегия са намалели съответно с 6%, 9,6% и 11%. Въпреки този спад, Норвегия, все още е сред страните с най-високото трудово заплащане в целия ЕС.

От изнесените данни става ясно, че ограничаването на разходите за труд не е довело до подобряване на конкурентоспособността испанските продукти, тъй като повечето фирми са предпочели да изплатят дълговете си, да раздадат дивиденти или да поддържат високи възнаграждения и обезщетения на ръководните си кадри.

Синдикатите заявиха, че този дисбаланс в разпределението на доходите в Испания не може да продължава повече, тъй като подкопава шансовете за растеж и създаване на работни места, задържа възстановяването на качеството на живота на семействата и увеличава неравенството. Доходите от заплатите на трудещите се трябва да растат с реално изражение, за да се възстанови и подобри покупателната способност на хората, тъй като Испания не може да поддържа растежа на икономиката си, а да намалява разходите за труд.

„Трябва да въведем нов модел на растеж, който е по-продуктивен, по-ефективен и по-устойчив, който да позволи на компаниите да бъдат по-конкурентни, да генерират повече печалби и плодовете на растежа да се разпределят справедливо и балансирано. За това е от съществено значение заплатите да се увеличават, за да расте и покупателната способност на населението „,

заяви секретарят по синдикална политика на испанските профсъюзи UGT Гонсало Пино.

Испанското правителство одобри увеличение на минималната работна заплата за 2017 г. с 8% и обяви по-добри прогнози за растежа на икономиката

Испанското правителство си постави за цел до три години да елиминира държавния дефицит

Be the first to comment

Leave a Reply