Почина Дейвид Рокфелер- последният внук на първия милиардер на САЩ

На 101-годишна възраст почина Дейвид Рокфелер- американският милиардер, банкер и филантроп. Той е починал вследствие на сърдечна недостатъчност по време на съня си в дома си в Покантико хилс, Ню Йорк, потвърди говорител на семейството. Дейвид Рокфелер е роден на 12 юни 1915 г. в Ню Йорк. От 2004 г. той беше главата на богатата фамилия и най-възрастният член на Рокфелер. В миналото Дейвид Рокфелер имаше значително политическо влияние в САЩ и бе най-възрастния милиардер в света.

Дейвид Рокфелер беше патриарх на фамилията с „позлатено“ име, собственик на удивителни имоти и милиарди в банкови сметки. Той бе най-младият и последният жив внук на основателя на корпорацията „Стандард Ойл“ Джон Д. Рокфелер – първият милиардер в САЩ.
Петимата братя и сестри на Дейвид Рокфелер са починали отдавна, а през 2014 г. милиардерът погреба едно от собствените си деца след самолетна катастрофа.

През 2016 година списание „Форбс“ отчита, че богатството на Дейвид Рокфелер е възлизало на 3,2 милиарда долара, с което той се е нареждал едва на 603-о място сред милиардерите в света. Столетникът обаче беше достатъчно състоятелен, за да притежава няколко имения и голяма частна колекция от произведения на изкуството.

Всяка година Рокфелер е дарявал милиони долари на Харвардския университет, който е завършил, на Музея на модерното изкуство и за редица други каузи. Той беше сред милиардерите, положили Клетва за дарение – инициатива, подета от Уорън Бъфет и Бил Гейтс за даряване на минимум 50 процента от състоянието за филантропия.

Дейвид Рокфелер беше единственият член на фамилията Рокфелер, който е публикувал автобиографична книга със заглавие „Мемоари“. В нея той пише: „Печалбата е магнит – тя създава работни места и дава такива възможности на хората, каквито не може да им даде нито социалната, нито икономическата система.“

Когато книгата му излиза през 2002 г., милиардерът споделя за „Ню Йорк таймс“, че просто му се е случило да води по-скоро интересен живот и че описаното в нея може да се стори интересно на собствените му деца и близки.

В друго свое интервю за сп. „Форбс“ Дейвид Рокфелер е казал, че никога не е приемал богатството си за даденост: „Имах чудесен живот. Убеден съм, че материалните блага могат да направят живота такъв. Но когато човек няма добри приятели и близки, които да ги е грижа за него, животът става празен и тъжен и материалните блага престават да бъдат важни“.

Източник: БНТ

Най-богатият човек в света за всички времена

Най-богатият българин в света (видео)

Be the first to comment

Вашият коментар