Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете

Доказано е, че Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете. Това е причината испанският синдикат UGT да призове правителството за политическа воля, с която да се сложи край на половото неравенство. Тази несправедливост е причината жените в испания да получават с 23% по- ниска заплата и с 423 евро по-ниска пенсия от мъжете.

В изнесеният на широката обшественост вчера доклад, синдикатът представя данните за месец май 2017 г. на Социалното осигуряване. От тях става ясно, че борбата с половото неравенство напредва много бавно. Разликата в заплатите между двата пола е намаляла само с 0,35% в сравнение с 2014 г., когато е била 23,25%, за да достигне праз месец май 2017 г. до 22,9%.

От UGT са посочили, че разликата в заплатите е причина и за разликата в пенсиите. Синдикатът настоява правителството незабавно да предприеме стратегия, с която да сложи край на разликата в заплащането на двата пола.

Средната женска пенсия през месец май 2017 г. е била 711,25 евро, докато мъжката е била 1 113,63 евро. Това са 423 евро разлика. При новопенсионираните разликата между средните пенсии е още по- голяма: жените се пенсионират с 778,83 евро, а мъжете с 1 231,87 евро т.е. с 36,78% или 453 евро повече от жените.

UGT настоява правителството да преустанови „систематичното неприлагане на закона за актуализиране и модернизиране на системата на Социалното осигуряване”, чието въвеждане се отлага вече 6 години и да приложи по най-бързия начин резолюцията на Европейския парламент за коригиране на половото различие в заплатите и пенсиите на гражданите.
Синдикатът припомня необходимостта от приемането на Закона за равенството при заплатите, както и да предприеме коригиращи мерки относно котизирането за трудов стаж при работещите жени.

Испанското правителство одобри увеличение на минималната работна заплата за 2017 г. с 8% и обяви по-добри прогнози за растежа на икономиката

Социално-осигурителни права в Европейския съюз- електронни формуляри

Be the first to comment

Вашият коментар