Права на пътниците при закъснял или отменен полет и загубен багаж

overbooking

Права на пътниците при закъснял или отменен полет и загубен багаж. Международно проучване за миналата година, направено сред 11 хиляди пътници от осем държави, показва, че един на всеки 4 полета се забавя, а всеки десети пътуващ е с повреден или загубен багаж.

Въпреки че все повече потърпевши търсят правата си, все пак остава голям процента на тези, които не знаят в какви ситуации могат да настояват за обезщетение.

И така, 75% от пътниците, чиито полети са закъснели повече от 3 часа, не са получили обезщетение, сочи международно проучване. Първото, което пътникът трябва да направи в такъв случай, е да подаде жалба към превозвача.

Според Европейски Регламент 261/2004 правото на обезщетение важи при условие, че отпътуваме от летище на територията на Европейския съюз или кацаме на такова и авиокомпанията има седалище в ЕС.

Според различните законодателства на страните от ЕС срокът за отговор на въздушния превозвач е различен. И ако той не отговори или отговорът, който е изпратил на пътника, не е удовлетворителен, тогава пътникът може да се обърне към въздухоплавателната администрация.

При закъснение – повече от 5 часа – всеки има право да се откаже от пътуването и да настоява за възстановяване на парите за билета.

Анулирането и отмяната на полет води след себе си още цял куп загуби – изпускане на влакове и автобуси, резервации в хотели, предплатени услуги. За тях компенсация няма. Пътуващият има право само на обезщетение от 125 до 600 евро.

Авиокомпанията би се спасила от подобни плащания ,ако предупреди клиентите си за анулирането 14 дни по-рано или предложи друг маршрут с часове, близки до първоначалните.

При анулиран полет нямаме право на обезщетение, ако:

  • предупреждение за анулирането е направено 14 дни по-рано;
  • има предложение за друг маршрут;
  • анулирането се дължи на извънредни обстоятелства.

Какви са правата на пътниците при отменен полет заради стачка на служителите на авиокомпанията?

  1. Право на осигуряване на алтернативен транспорт при сходни условия със същата или друга авиокомпания или възстановяване стойността на билета;
  2. Право на храна и напитки;
  3. Право на настаняване в хотел;
  4. Пътниците може да имат и право на компенсация за направени допълнителни разходи, или право на допълнително парично обезщетение. Дали ще се стигне до такова обезщетение и каква ще е сумата, зависи от конкретния случай, както и от разстоянието на полета и от времето, за което той закъснява.

При стачка по време на полет пътниците винаги имат право на грижи, но нека не забравят, че ако са избрали да им се възстанови стойността на билета, то авиокомпанията няма повече задължението да заплаща за храна, напитки и настаняване в хотел.

При проблем на първо място пътниците трябва да се свържат с авиокомпанията. Ако не са доволни от отговора на превозвача, те могат да се обърнат и към Европейския потребителски център, за да получат помощ и съдействие.

За нормална практика в авиацията се приема и продажбата на повече билети, отколкото е капацитетът на самолета или т. нар. Overbooking ”. Повече разяснителна информация и какво трябва да направим, ако ни се случи, можете да намерите ТУК

Не са редки случаите и с не пристигнал багаж. Ако багажът така и не дойде, авиокомпанията трябва да плаща на килограм – средно около 20 евро. Когато се стигне до обезщетение за каквото и да било, обаче, все по-често вместо пари авиокомпаниите предлагат ваучери за други пътувания. Тъй като на пътника се предлага нещо друго, то нормално е да е на по-висока стойност. Примерно, ако обезщетението трябва да е 250 евро, то авиокомпанията дава ваучер за 300.

Проблемът „ Overbooking ” на пътуващите със самолет

Все повече авиокомпании ще бъдат принудени да летят само през нощта

Повече от половината европейски пилоти признават, че летят дори когато са уморени

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply