Испански фирми предлагат на служителките си да отлагат майчинството

майчинство

Испански фирми предлагат на служителките си да отлагат майчинството. До скоро това бе типично за фирмите от „Силиконовата долина” в САЩ, които се смятат за пионери в отлагането на майчинството. Явно тази инициатива се пренася и в Испания.

Няколко валенсиянски фирми вече предлагат да спонсорират служителките си със сумата от 10% от общата цена на процедурата по замразяване на яцеклетки, която струва над 3000 евро, и по този начин да отложат майчинството си.

„Ние подкрепяме решението на жените да станат на по-късен етап майки, което не винаги е свързано с кариерата”, заявяват инициаторите.

Болшинството от жените смятат, че едно такова предложение е революция, която предизвиква много дебати. Други пък са на мнение, че това е „престъпление спрямо жените”. Трети се питат: „Защо жените трябва да избират между работата (кариерата) и майчинството?”

Мария Канделас от испанските профсъюзите ССОО завяви по въпроса:

Посланието, което виждаме зад тези действия е, че ако жената избере да стане майка няма да може да има стабилна професионална кариера.

От бизнес средите твърдят, че никой не задължава жените да отлагат майчинството, а просто им се дава право на избор:

Смятаме, че е абсурдно да се смята, че жените са подложени на какъвто и да е натиск, тъй като това решение е анонимно, лично и поверително, защитава идеята Агустин Беамуд, управител на „Marketing Mediterráneo”.

Отлагане или равенство, нарушение на трудовите права или бизнес полза? Инициативата оставя много неизвестни във въздуха.

Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете

Отпуската по бащинство в Испания вече е двойно по-дълга
Първо Исландия, сега Франция- жените търсят равноправие

Вдигат минималната работна заплата в Испания от началото на 2018 г.

Be the first to comment

Leave a Reply