Промяна в изискванията за влизане в Испания с PCR- тест

въздушните граници

Промяна в изискванията за влизане в Испания с PCR- тест, в сила от 23 ноември 2020 г., обявиха вчера от Министерството на здравеопазването. Резолюцията е обнародвана днес, 10 декември 2020 г. в испанския държавен вестник ВОЕ и веднага влезе в сила.

От днес, освен с отрицателен PCR тест, Испания ще позволи на влизащите в страната пътници от рискови райони, вкл. и България, да докажат отрицателна диагноза на COVID-19 с тест TMA (Transcription-mediated amplification) – кръвен тест за вирусно натоварване. Изследването трябва да е направено 72 часа преди пристигане. Документът с резултата от теста може да се представи на граничните власти издаден освен на испански или английски език, също и на френски или немски език. Ако документът не може да бъде издаден на някой от четирите езика, трябва да се представи превод на същия на испански език, направен от официален орган (заклет преводач).

Друга важна промяна е, че децата на възраст под шест години вече не е необходимо да представят диагностични тестове, за да влязат в Испания. Този тип изключения се прилагат и в много съседни държави.

Ще продължи извършването на санитарния контрол на всички международни пътници, влизащи през всички видове граници на страната – контрол на температурата и визуален контрол. Остава задължително попълването на Формуляра за санитарен контрол https://www.spth.gob.es/, който може да се попълни и чрез мобилна апликация.

С пълния текст на резолюцията на Министерството на здравеопазването можете да се запознаете ТУК.

Испания признава PCR- теста на следните български лаборатории

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply