Пучдемон се закле във вярност към Конституцията и статута на Каталуния

Бившият президент на Каталуния Карлес Пучдемон се закле писмено във вярност на Конституцията и статута на областта. За да заеме депутатското си място сваленият каталунски президент добави и, че ще бъде „верен на волята на каталунския народ”. Следващата стъпка за влизането му в каталунския парламент е представянето на акредитивното писмо за избора му за депутат и представянето на имуществена декларация.

По същия начин, но без да добавят, че ще бъдат верни на волята на каталунския народ се заклеха и четиримата бивши министри от сваленото каталунско правителство: Меричел Серет, Антони Комин, Луис Пуч и Клара Посанти. Те все още се намират в Брюксел заедно с Пучдемон.

Бившия вицепремиер Ориол Жункерас и бившия вътрешен министър Жоаким Форн се заклеха писмено от затвора.

В доклад, поръчан от няколко каталунски партии, юристите от правния отдел на каталунския парламент поставят под въпрос клетвите на бъдещите депутати, направени по този начин на учредителното заседание на парламента, проведено днес сутринта.

Що се отнася до встъпването на Пучдемон в длъжност президент, още вчера испанският премиер Мариано Рахой определи възможността Каталуния да се управлява от избягалия в Брюксел бивш лидер на областта като абсурдна. Той заяви, че Мадрид ще продължи да управлява Каталуния, както повелява член 155 от Конституцията, в случай, че местния парламент преизбере бившия лидер.

Мариано Рахой:

„За да стъпи в длъжност, той трябва да присъства физически, защото няма как се случи от Брюксел. В противен случай член 155ти ще продължи да бъде в сила, не защото аз казвам, а защото това реши испанският сенат“.

Освен това в доклад, поръчан от няколко каталунски партии, юристите от правния отдел на каталунския парламент заявяват, че процедура по избор на президент предполага дебат, чиято цел е да се насърчи диалог „между кандидата и другите депутати“.

С документа се отхвърля всяка възможност Пучдемон да опита да заеме длъжността от разстояние – нещо, което той планира да направи от Брюксел, чрез приложение за видеоконферентна връзка или чрез упълномощен човек (например депутат). Уволненият премиер се опасява, че ще бъде задържан незабавно, ако се върне в Испания, заради националната заповед за арест във връзка с разследването за бунт и подстрекателство към размирици заради кампанията за независимост на Каталуня.

Карлес Пучдемон отново ще заеме поста президент на Каталуния

Be the first to comment

Вашият коментар