След 2,5 години ще се разбере колко са българите в чужбина

Снимката е тематична

След 2,5 години ще се разбере колко са българите в чужбина. Това очакват българските власти да стане през 2021 г. когато ще се проведе преброяване на населението и жилищния фонд във всички страни, членки на Европейския съюз.

При преброяването всеки гражданин ще бъде попитан за националността му, което ще се отбележи в документа, който се попълва и българските власти очакват въз основа на данните, които ще бъдат изнесени, да разберат колко са българите в чужбина.

Да, ама не! В тази статистика няма да влязат сънародниците ни, които имат или са приели чуждо гражданство, както и родените деца от смесени бракове, които не са приели националността на българския си родител. Освен това в окончателните резултати няма да присъстват и сънародниците ни, които живеят извън Европейския съюз.

Според данни на българския Национален статистически институт в периода 1984- 2016 г. страната са напуснали 1,85 млн. души. В същото време шефът на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев е заявил вчера пред Darik News, че българите в чужбина са между 2,7 и 3,5 млн. души и е обобщил: „че можем да кажем, че за съжаление българите, които живеят извън пределите на границите на нашата държава, са повече отколкото тези в България”.

Цялото интервю на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев

Автор: Албена Йорданова

За 10 г. българите, живеещи в чужбина са се увеличили 3 пъти

Освобождаване на българите в чужбина от здравни осигуровки в България

Все повече българи получават пенсии от чужбина

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар