Разследват испанска банка за връзки с китайската мафия и пране на пари

Испанският национален съд (Audiencia Nacional) е повдигнал обвинение на испанска банка за връзки с китайската мафия и пране на пари. Съдия Исмаел Морено е образувал дело срещу десет клона на банка CaixaBank, които са обвинени в облагодетелстване, помощ и укриване на средства на клиенти с китайска националност, разследвани в операциите на испанската полиция срещу китайската мафия известни като ‘Emperador’, ‘Chequia’, ‘Snake’ и ‘Pólvora’.

Собствениците на CaixaBank са отрекли всякакъв вид сътрудничество в това отношение и са заявили, че в банката има норми, които служителите са задължени да спазват и една от тях е борбата с прането на пари.

От испанският орган за борба с прането на пари и паричните престъпления Sepblac твърдят, че през периода от 2013 г. до 2015 г. са направени 99,1 милиона трансфера до Китай и Хонконг на обща стойност 31,7 милиона евро.

От CaixaBank не са съгласни с обвинението и заявиха, че признаци на пране на пари има в банковите операции на само 2-ма от общо 193-мата разследвани клиенти.

В началото на месец октомври 2017 г. най-голямата каталунска банка CaixaBank премести седалището си от Барселона във Валенсия заради политическата несигурност в автономната област, породена от борбата за независимост от Испания.

Испанска банка започна продажбата на намалени жилища за младежи

Испанска банка подарява по 2 000 евро на децата, които са родени в новогодишната нощ

И най-голямата банка на Каталуния CaixaBank напуска областта и се мести във Валенсия

Be the first to comment

Вашият коментар