Рекорд в Испания: 19 донора на органи и 38 трансплантации за 24 часа

Рекорд в Испания: 19 донора на органи за 24 часа. Благодарение на солидарността на роднините на починалите са направени 38 трансплантации: 23 бъбрека, 10 черни дроба, 2 бели дроба, две сърца (едното е на малко дете) и 1 комбинирана трансплантация на панкреас и бъбрек, пише 20 minutos

В различните етапи на донорството и трансплантациите са участвали 27 болници от 13 испански автономни области: Андалусия, Арагон, Балеарски острови, Канарски острови, Кантабрия, Каталуния, Кастия и Леон, Валенсия, Екстремадура, Галисия, Мадрид, Мурсия и Страната на баските. Участвала е и една френска болница.

В извършването на трансплантациите са взели участие различни обществени и частни организации, службите за спешна помощ и Гражданска защита. За транспортирането на органите са били ангажирани 8 полета: 5 от тях са били частни и 3- търговски, които са използвали 12 летища.

Предишния рекорд за донорство и трансплантации е бил поставен отново в Испания на 14 декември 2015 г. когато в рамките на 24 часа е имало 15 мъртви донора и 1 жив, който е дарил бъбрек. Тогава също са били направени 38 трансплантации.

Испания е на първо място в света по трансплантации и донорство на органи

В Испания оперираха бебета още в утробата на майка им

10- те най- добри болници в Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply