Руската водка навърши 152 години

РУСКАТА ВОДКА

Руската водка е химично съединение, открито в лабораторни условия и е плод на научна дисертация на руския учен Дмитрий Менделеев.

На 31 януари 1865 г. Дмитрий Менделеев защитава докторска дисертация „За съединяването на спирта и водата“. И тази дата става рожден ден на легендарната високоалкохолна напитка, известна в цял свят. Едва ли великият учен е подозирал как масово ще се прилага докторската му дисертация, и че съединението на спирта с водата ще се превърне едва ли не в национална черта и начин на живот. Менделеев работил цели две години в Санктпетербургският университет над това историческо съединение. Той открива идеалната пропорция, благодарение на която се появява популярната и до днес 40 градусова руска водка. Всъщност в дисертацията си Менделеев си поставил за задача да изследва въздействието на съединенията на спирта и водата върху човешкия организъм.

Легендата гласи, че именитият химик е рискувал собственото си здраве чрез куп експерименти в името на науката. Погълнал всякакви различни субстанции, за да установи, че идеалната водка е точно 40 градуса. През 1884 година е издаден първият патент на руската водка, а по-късно от руското правителство я признават за национална напитка. Според историците обаче въпросът е спорен. По неоспорими данни водката се е появила по руските земи 5 века по-рано. Проблемът обаче тогава бил, че хората не са умеели да установяват точните градуси, при които консумацията на „огнената вода“ въобще не била безопасна. През XIV век европейски търговци внасят в Русия винен спирт. До този момент в страната не е произвеждан по-силен алкохол от т.н. „Медовуха“ – напитка от мед, напомняща съвременната бира. И тъй като в Русия не се отглежда масово грозде, хората варили алкохол предимно от зърнени култури, като ръж и ечемик. Откъде обаче произлиза името „водка“ и до днес не се знае със сигурност. Предполага се, че идва от вода, защото е прозрачна като водата. Любопитен факт е, че през 1977 г. Полша започва да оспорва правото на Русия да претендира, че е родина на водката. Поляците се опитват да докажат, че на тяхна територия са се произвеждали първите количества от прозрачната спиртна напитка. Тезата им обаче остава недоказана.

Освен родина на водката Русия е и най-големият износител на този алкохол в света. Много са марковите водки, предпочитани дори и от самите американци, като „Белуга“ и „Русский Стандарт“, които се произвеждат специално и само за чуждите пазари. А иначе марките и наименованията на водките са толкова, че не може да им се хване началото и края. Нова мода е напоследък пиенето да носи име на политик. Има водка „Дипломат“, „Президентская“, „Путинка“, има и „Жириновки“. За дамите пък измислят водка с еликсир от сок на бреза – „На березовых бруньках“.

За баровците в Русия пуснаха водка с плуващи истински люспи от злато. А любителите на био продуктите се радват на питие от шишарка, борови връхчета и кедър. Водката се е превърнала не само в част от националната традиция на братушките, но и неведнъж е изиграла ключова роля и е диктувала руската история, играейки решаваща роля в сублимни моменти.

Из народа се носи мълва, че дори Кремъл е построен върху земя, пропита с водка.
Когато погледнем цифрите не е трудно да разберем защо. Според доклада на Световната здравна организация от 2014 г. Русия е на четвърто място в класацията по консумация на алкохол в света. Данните са от 2014 г., но руснаците имат славата на любители на алкохола отдавна, и то с право. Нека отново да надникнем в записките на историците, където са засвидетелствани някои важни решения в Руската история, които са повлияни от „водата на живота“.

Ето какво гласят легендите. През 1223 г. монголските нашествия притискат Русия и разбиват огромната руска армия. Скоро разбират кой е бил катализаторът на този погром: алкохолът. Руските военни служели на бойното поле пияни, за да превъзмогнат страховете си, да си вдъхнат кураж, да не изпитват болка. Монголците обаче не проявяват симпатия към пияните си противници. Те взимат редица княгини и графове и ги увиват в килими, които подреждат като основа за маса, върху която победителите да пируват. Представителите на руската аристокрация си отиват с викове, докато се задушават в импровизираната маса на жестоките монголци. Алкохолът обаче, твърдят историците, помага при избора на официална религия.
Когато в края на Х в. на княз Владимир I му идва до гуша от езичеството, той решава, че е време за официална религия. Изпраща свои хора да проучат религиите в близките държави, за да може да вземе най-доброто решение за тогавашната Киевска Рус.

Веднага отхвърля юдаизма, но започва да се колебае между исляма и християнство. В исляма княз Владимир вижда един огромен минус – забраната да се консумира свинско и алкохол. Когато пратениците на княза му съобщават, че сред мюсюлманските общества не виждат никаква радост и щастие, той казва: „Пиенето е радостта на русите“. Накрая Владимир избира най-празничната религия, която може да открие: Източното православие.
Иван IV Грозни е първият руски управляващ, овладял печалбите от водката. Той създава таверни, където да се сервира водка и всички печалби да отиват директно в хазната на царската власт.

До 1684 г. една трета от мъжете в държавата имат дългове към тези кръчми
С времето Иван Грозни започва да прекалява с алкохола. Нещата достигат връхна точка, когато жена му внезапно умира – той изпада в дълбока депресия, която дави в пиене. Смята се, че докато армията води военни действия за разширяване на руските граници, княз Иван IV превръща покоите си в място за извратени мъчения, пиянство и странни молитви.

Руските лидери идват и си отиват, но алкохолът остава, както и приходите, които той носи на страната си. В най-силното време на Руската империя през XIX в. приходите от алкохола и данъците от него са една трета от бюджета на страната, достатъчно за да осигуряват най-голямата армия в Европа.
И докато печалбите подпомагат ръководенето на армията и разширяването на империята, малко по малко Русия става зависима от тях. За да увеличи приходите, царското семейство дава регионални права за продаване на водка на най-висока цена, което позволява монополизирането на пазара. Властта обаче извръща поглед, когато тази система създава затворен кръг от порочни практики.

През 1994 г. Русия губи 55 000 души заради алкохола, а продължителността на живота при мъжете спадна до 57,6 г.
Проучвания на здравни организации сочат, че проблемът на Русия с водката води до повече от половината случаи на преждевременна смърт в страната през 90-те. Дори и днес един от четири руснаци има шанс да загуби живота си заради алкохола.

Всичко това води до демографска криза, която сегашният руски президент Владимир Путин нарича „Най-тежкият проблем, срещу който се изправя нашата държава днес“. С пристрастността на руснаците към алкохола са се опитвали да се борят още в царска Русия, а по-късно и в Съветския съюз.
През 2006 г. Путин прави реформи спрямо алкохолната политика.

Те налагат затягане на регулацията на производството и продажбата на алкохол.

Докато промяната в начина на живот на хората и икономическата нестабилност в страната може би също оказват влияние върху употребата на водка при руснаците, то регулацията на президента Владимир Путин вероятно също има своите безспорни заслуги: Консумацията на алкохол спада с една трета, а вероятността от преждевременна смърт преди 55 драстично намаля.

Наскоро Путин въведе още по-затягащ контрол върху всички вещества и препарати, съдържащи дори малък процент алкохол в съставките си.

Владимир Путин е най- влиятелният човек на планетата

Владимир Путин няма да гони американски дипломати от Русия в отговор на Вашингтон

САЩ гонят 35 руски дипломати от Вашингтон и Сан Франциско

Русия заплашва САЩ ако ѝ бъдат наложени нови икономически санкции

Владимир Путин вече смята България за свой съюзник

Руски самолет с 92 души на борда се е разбил в „Черно море”: няма оцелели

Be the first to comment

Вашият коментар