Сантиментална връзка на работното място в Испания

сантиментална връзка

След уволнението на изпълнителния директор на McDonald´s Стийв Ийстърбрук заради сантиментална връзка с колега, с което е нарушил политиката на компанията, много хора се запитват какво казва законодателството в Испания по този въпрос.

Според Центъра за социологически проучвания (CIS) 67% от испанците са имали или имат сантиментална връзка с колега на работното място, а 31% са срещнали партньора си там. Тази статистика показва, че в Испания нещата не са чак толкова строги.

В Устава на работещите в Испания (Estatuto de los trabajadores) няма член, според който служителите могат да бъдат уволнени заради сантименталнa връзкa на работното място. Също така уволнение не може да настъпи дори когато се докаже наличието на такава, но има предварителна клауза в трудовия договор, която я забранява.

Даже член 17 от Устава на работещите забранява всякакъв вид дискриминация на работното място, ако се основава на родственa или емоционална връзкa, но позволява на компанията да се намеси в отношенията между двамата единствено чрез смяна на работните позиции и то само ако връзката вреди на работния процес. Единствено в много екстремни случаи ръководството на фирмата може да прибегне до търсенето на правни формули, с които да обосноват уволнението.

Интересно е да се отбележи, че според Центъра за социологически проучвания (CIS) всеки три от десет сантиментални връзки, възникнали на работното място са започнали след пиене на питие след работа, две от всеки десет- след случайна среща и 8% по време на коледния банкет на фирмата.

Испания: регистриране на връзката между партньори, живеещи на семейни начала (pareja de hecho)

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply