Свалиха правителството на Испания

Днес, малко преди обяд, депутатите от парламента гласуваха вот на недоверие към Мариано Рахой и свалиха правителството на Испания. Със 180 гласа „за”, 169- „против” и 1- въздържал се, народните представители от партиите PSOE, Podemos, Compromís, ERC, PDeCAT, Bildu и PNV сложиха край на управлението на Народната партия (РР). Новият министър-председател на Испания е лидерът на социалистическата партия (PSOE) Педро Санчес. Той е седмият правителствен лидер след падането на диктатурата на генерал Франко.

Интересен факт е, че за първи път в историята на Испания пада правителство в следствие на вот на недоверие.

Правителството на Мариано Рахой не издържа на днешния вот на недоверие в Парламента заради съдебното решение по случая Gurtel, в което бяха осъдени висши членове и политици от Народната партия за корупция и бе доказано наличието на двойно счетоводство в самата организация.

Педро Санчес заяви, че ще запази приетият неотдавна Държавен бюджет, ще продължи да изпълнява поветите ангажименти на страната спрямо Европейския съюз, ще работи за социалното благополучие на народа и ще започне диалог с новия президент на Каталуния Ким Тора в търсене на политическо решение на проблема за независимостта на областта. Въпреки, че лидерът на социалистите смята да управлява до края на мандата на настоящият Парламент, прогнозите за бъдещето на новото правителство са неясни, тъй като неговата партия има само 84 депутати в 350-местния парламент.

Автор: Албена Йорданова

Be the first to comment

Вашият коментар