Свидетелство за съдимост в чужбина

Българите, които живеят в чужбина, вече получават свидетелство за съдимост в рамките на час след подаване на заявление в българските посолства и консулства.

С въвеждането на възможността гражданите вече могат по електронен път, през интернет чрез електронен подпис, да заявят, платят и получат електронно свидетелство за съдимост от всяка точка на света. Достатъчно е да имат достъп до интернет. Повече информация ТУК, а заявяването може да стане ТУК.

Заявените по електронен път свидетелства могат да бъдат получени в консулствата като електронно подписан документ, който се разпечатва и заверява от служителя. Така времето от заявяване до получаване на свидетелство се съкрати от един месец на един час, посочват от МП.

Получаването на документа става във всяко представителство на България по света и отнема един час.

Подаване и на свидетелство за съдимост чрез дипломатическите представителства по света:

– молба (образец на молбата можете да изтеглите от ТУК
– документ за самоличност ;
– акт за раждане на лицето – оригинал или нотариално заверено копие;
– декларация за идентичност на имената /в случай, че има промяна на имената/;
– доказателства за съдебна реабилитация /ако има такава/ – оригинал или нотариално заверено копие.

След това служител ще сканира документите и ще ги изпрати по имейла в България. От Централното бюро за съдимост в София изпращат свидетелството по електронната поща, а в посолството само го разпечатват и заверяват.

Таксата за издаване на свидетелство за съдимост е 23 евро. Свидетелството за съдимост важи за срок от 6 месеца от датата на издаването му.

Издаване на български акт за раждане на дете, родено в чужбина

facebook
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Върховният съд на Испания забрани публикуването на снимки, взети от Facebook без изричното съгласие на притежателите им

21/02/2017 WORLD BG

Върховният съд на Испания е осъдил публикуването във един испански вестник на снимка на човек, взета от профила му във Facebook. Правораздавателния орган смята, че трябва да се изисква предварително изричното съгласие на лицето, тъй Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Великобритания изпрати свой военен танкер в Гибралтар

19/10/2017 WORLD BG

Великобритания изпрати свой военен танкер в Гибралтар. Сепаратистките желания на Каталуния поставиха испанското правителство и цяла Испания в една екстремна ситуация, каквато в страната не е имало в близките 40 години. Ескалирането на напрежението започна Последни

ЛЮБОПИТНО

Българката е висока 1,63 метра и тежи 67 килограма

07/03/2017 WORLD BG

Обобщен образ на българката по данни на националната статистика. • Средният ръст на българската жена е 163 см, а теглото ѝ е 67 кг, като има леко повишение спрямо последното замерването преди 7 години. Малко Последни

Be the first to comment

Вашият коментар