Свидетелство за съдимост в чужбина

Българите, които живеят в чужбина, вече получават свидетелство за съдимост в рамките на час след подаване на заявление в българските посолства и консулства.

С въвеждането на възможността гражданите вече могат по електронен път, през интернет чрез електронен подпис, да заявят, платят и получат електронно свидетелство за съдимост от всяка точка на света. Достатъчно е да имат достъп до интернет. Повече информация ТУК, а заявяването може да стане ТУК.

Заявените по електронен път свидетелства могат да бъдат получени в консулствата като електронно подписан документ, който се разпечатва и заверява от служителя. Така времето от заявяване до получаване на свидетелство се съкрати от един месец на един час, посочват от МП.

Получаването на документа става във всяко представителство на България по света и отнема един час.

Подаване и на свидетелство за съдимост чрез дипломатическите представителства по света:

– молба (образец на молбата можете да изтеглите от ТУК
– документ за самоличност ;
– акт за раждане на лицето – оригинал или нотариално заверено копие;
– декларация за идентичност на имената /в случай, че има промяна на имената/;
– доказателства за съдебна реабилитация /ако има такава/ – оригинал или нотариално заверено копие.

След това служител ще сканира документите и ще ги изпрати по имейла в България. От Централното бюро за съдимост в София изпращат свидетелството по електронната поща, а в посолството само го разпечатват и заверяват.

Таксата за издаване на свидетелство за съдимост е 23 евро. Свидетелството за съдимост важи за срок от 6 месеца от датата на издаването му.

Издаване на български акт за раждане на дете, родено в чужбина

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Български шофьор е бил обран от българска банда на магистрала в Испания

08/08/2017 WORLD BG

Български шофьор е бил обран от българска банда на магистрала в Испания. Испанската Гражданска гвардия е задържала 6-членна криминална група, съставена от 4 българи и две румънки. Те са обвинени, че са засекли камион на Последни

ОБЩЕСТВО

Украйна забрани руската участничка в „Евровизия” Юлия Самойлова да влиза в страната (видео)

23/03/2017 WORLD BG

Украйна забрани на руската певица Юлия Самойлова да влиза в страната през следващите три години. Самойлова е представителят на Русия в конкурса „Евровизия”, който ще се проведе след по-малко от два месеца в Киев. Решението Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

В Испания търсят собственика на печеливш лотариен билет

24/01/2018 WORLD BG

В Испания търсят собственика на печеливш лотариен билет. Серията с номер 51 244 от испанската новогодишна лотария „Ел Гордо” спечели втората награда от 138 млн. евро, а на притежателя на намереният билет ще донесе 125 Последни

Be the first to comment

Вашият коментар