Великобритания склони за свободното движение на хора и след „Brexit”

Великобритания склони за свободното движение на хора да остане в сила и след „Brexit”. Министърът на околната среда и селското стопанство на Обединеното кралство Майкъл Гоув е признал, че правителството е съгласно да се въведе транзитен период, който практически да е близък и дори еднакъв със сегашното свободно движение на хора.

„Заради селското стопанство и други отрасли на индустрията е много важно да продължим да имаме достъп до работната ръка на ЕС, от която зависи и цялата икономика”,

е заявил в петък след първия кръг на преговорите между Великобритания и Брюксел Майкъл Гроув.

В писмото до председателя на Европейския съвет Диналд Туск, с което на 29 март 2017 година Тереза Мей абстрактно споменаваше за някакъв „период за прилагане на споразумения по гладък и подреден начин”. Сега, обаче, в своето предложение за правата на европейските граждани, пребиваващи на британска територия, се говори за „гратисен период“ от две години след “Brexit”, в които те могат да продължат да се ползват със същите права, без да са необходини каквито и да е нови административни процедури. За първи път Гоув и други министри, анонимно цитирани в пресата, заявяват, че в правителството е на лице единодушие относно необходимостта от преходен период за свободното движение на хора.

Декларацията на членовете на правителството не се харесва на еврофобите във Великобритания, тъй като те се опасяват, че този транзитен период ще остане за постоянно, поставяйки страната в ситуация като Норвегия, която плаща членския си внос за ЕС и е обект на юрисдикцията на Съда на Европейските общности, но няма право на глас в Брюксел. Еврофилите пък виждат преходния период като възможност да печелят време, в което общественото мнение да се промени и да осуети „Brexit”.

Първият пълен кръг преговори между Лондон и Брюксел завърши в четвъртък с малки компромиси и много различия относно как да се защитят правата на гражданите на ЕС на Острова, както и на британците, живеещи на Стария континент.

Спешни мерки за по-бързото консулско обслужване на българите във Великобритания

Спешни мерки за по-бързото консулско обслужване на българите във Великобритания

Be the first to comment

Leave a Reply