Аномалии на времето: сняг заваля дори и в пустинята Сахара

Снимка: Twitter

Светът се оказа подвластен на аномалии на времето: сняг заваля дори и в пустинята Сахара, мразовитата вълна в САЩ продължава с минус 37 градуса и рекордна жега в Австралия, където беше измерена температура от плюс 47,3 градуса.

Снеговалежът в пустинята Сахара е започнал в неделя сутринта в района на град Айн Сефра в Северен Алжир. Сняг е превалял и в Мароко. Снежната покривка е достигнала около 40 см, но се е стопила за един ден. Според местни издания за последните 37 г. в пустинята сняг е падал 4 пъти, като предишният път е бил миналата година. Снимката в началото на статията е направена в околностите на алжирския град Аин Сефра.

Необичайно хладното време и обилният снеговалеж предизвикаха транспортен хаос в Испания. Повече от денонощие около 3 500 автомобила бяха блокирани на магистрала в региона Кастилия и Леон. Освен местните подразделения на гражданска защита, в разчистването на снега се включиха и военни.

Сняг блокира стотици автомобили по магистралите в Испания, 37 провинции в опасност от лошото време

Според говорител на правителството, властите правят всичко по силите си за да овладеят ситуацията. Част от пътната мрежа в Испания все още е блокирана, очакват се още сняг.

Необичайно студено остава и времето в САЩ. На много места в страната температурите продължават да са около минус 30 градуса. Засегнати от мразовитата вълна са близо 83 милиона души. Сграда в бостънското предградие Дорчестър се е запалила и водата, която са използвали пожарникарите за гасене на огъня, почти моментално се е превръщала в лед.

Нивото на река Сена в Париж се вдигна сериозно през почивните дни заради бурята „Елинор“. Според специалисти до края на седмицата водата ще започне да спада. Местните жители и гостите на френската столица са предупредени да внимават при разходките си в крайбрежните райони.

В Румъния се радват на необичайно топло време. Термометрите показват +10 градуса. В курорта Констанца смелчаци се в Черно море. Има цъфтящи овощни дръвчета, но края на седмицата се очаква сериозно захлаждане.

А в предградие на австралийския град Сидни беше измерена температура то 47,3 градуса. Повечето от жителите и гостите на града избраха плажа, за да се спасят от жегата. В централния парк на града бяха поставени контейнери с вода за разхлаждане. Заради огромното количество работещи климатици се стигна до срив на енергийната мрежа.

СВЯТ

Бомба избухна в клон на банка в Атина

19/04/2017 WORLD BG

Взривно устройство е избухнало в централата на банка в Атина. Става дума за „Eurobank“, намираща се в центъра на град Атина, на улица „Сантароза“, съобщи гръцката агенция АНА-АМПА, цитирана от ТАСС. В 22.05 ч местно Последни

Трима българи
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Задържани са трима българи за сексуална експлоатация на сънародничка в Мурсия

30/01/2017 WORLD BG

Задържани са трима българи за сексуална експлоатация на сънародничка в град Мурсия, Испания. 21 годинишното момиче е попаднало в България на обява за работа в ресторант в Испания, публикувана от задържаните в една социална мрежа. Последни

преплува протока Гибралтар
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанец преплува протока “Гибралтар”

05/01/2017 WORLD BG

Испанецът Давид Meкa, трикратен световен шампион в плуването на дълги разстояния през 1998 г., 2000 г. и 2005 г., успешно се пребори за трети път с предизвикателството да преплува Гибралтарския проток. В сряда плувецът от Последни

Be the first to comment

Вашият коментар