Аномалии на времето: сняг заваля дори и в пустинята Сахара

Снимка: Twitter

Светът се оказа подвластен на аномалии на времето: сняг заваля дори и в пустинята Сахара, мразовитата вълна в САЩ продължава с минус 37 градуса и рекордна жега в Австралия, където беше измерена температура от плюс 47,3 градуса.

Снеговалежът в пустинята Сахара е започнал в неделя сутринта в района на град Айн Сефра в Северен Алжир. Сняг е превалял и в Мароко. Снежната покривка е достигнала около 40 см, но се е стопила за един ден. Според местни издания за последните 37 г. в пустинята сняг е падал 4 пъти, като предишният път е бил миналата година. Снимката в началото на статията е направена в околностите на алжирския град Аин Сефра.

Необичайно хладното време и обилният снеговалеж предизвикаха транспортен хаос в Испания. Повече от денонощие около 3 500 автомобила бяха блокирани на магистрала в региона Кастилия и Леон. Освен местните подразделения на гражданска защита, в разчистването на снега се включиха и военни.

Сняг блокира стотици автомобили по магистралите в Испания, 37 провинции в опасност от лошото време

Според говорител на правителството, властите правят всичко по силите си за да овладеят ситуацията. Част от пътната мрежа в Испания все още е блокирана, очакват се още сняг.

Необичайно студено остава и времето в САЩ. На много места в страната температурите продължават да са около минус 30 градуса. Засегнати от мразовитата вълна са близо 83 милиона души. Сграда в бостънското предградие Дорчестър се е запалила и водата, която са използвали пожарникарите за гасене на огъня, почти моментално се е превръщала в лед.

Нивото на река Сена в Париж се вдигна сериозно през почивните дни заради бурята „Елинор“. Според специалисти до края на седмицата водата ще започне да спада. Местните жители и гостите на френската столица са предупредени да внимават при разходките си в крайбрежните райони.

В Румъния се радват на необичайно топло време. Термометрите показват +10 градуса. В курорта Констанца смелчаци се в Черно море. Има цъфтящи овощни дръвчета, но края на седмицата се очаква сериозно захлаждане.

А в предградие на австралийския град Сидни беше измерена температура то 47,3 градуса. Повечето от жителите и гостите на града избраха плажа, за да се спасят от жегата. В централния парк на града бяха поставени контейнери с вода за разхлаждане. Заради огромното количество работещи климатици се стигна до срив на енергийната мрежа.

Be the first to comment

Вашият коментар