Аномалии на времето: сняг заваля дори и в пустинята Сахара

Снимка: Twitter

Светът се оказа подвластен на аномалии на времето: сняг заваля дори и в пустинята Сахара, мразовитата вълна в САЩ продължава с минус 37 градуса и рекордна жега в Австралия, където беше измерена температура от плюс 47,3 градуса.

Снеговалежът в пустинята Сахара е започнал в неделя сутринта в района на град Айн Сефра в Северен Алжир. Сняг е превалял и в Мароко. Снежната покривка е достигнала около 40 см, но се е стопила за един ден. Според местни издания за последните 37 г. в пустинята сняг е падал 4 пъти, като предишният път е бил миналата година. Снимката в началото на статията е направена в околностите на алжирския град Аин Сефра.

Необичайно хладното време и обилният снеговалеж предизвикаха транспортен хаос в Испания. Повече от денонощие около 3 500 автомобила бяха блокирани на магистрала в региона Кастилия и Леон. Освен местните подразделения на гражданска защита, в разчистването на снега се включиха и военни.

Сняг блокира стотици автомобили по магистралите в Испания, 37 провинции в опасност от лошото време

Според говорител на правителството, властите правят всичко по силите си за да овладеят ситуацията. Част от пътната мрежа в Испания все още е блокирана, очакват се още сняг.

Необичайно студено остава и времето в САЩ. На много места в страната температурите продължават да са около минус 30 градуса. Засегнати от мразовитата вълна са близо 83 милиона души. Сграда в бостънското предградие Дорчестър се е запалила и водата, която са използвали пожарникарите за гасене на огъня, почти моментално се е превръщала в лед.

Нивото на река Сена в Париж се вдигна сериозно през почивните дни заради бурята „Елинор“. Според специалисти до края на седмицата водата ще започне да спада. Местните жители и гостите на френската столица са предупредени да внимават при разходките си в крайбрежните райони.

В Румъния се радват на необичайно топло време. Термометрите показват +10 градуса. В курорта Констанца смелчаци се в Черно море. Има цъфтящи овощни дръвчета, но края на седмицата се очаква сериозно захлаждане.

А в предградие на австралийския град Сидни беше измерена температура то 47,3 градуса. Повечето от жителите и гостите на града избраха плажа, за да се спасят от жегата. В централния парк на града бяха поставени контейнери с вода за разхлаждане. Заради огромното количество работещи климатици се стигна до срив на енергийната мрежа.

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Бивш изпълнителен директор на МВФ и вицепремиер на Испания е осъден и влиза в затвора, заедно с президент на Caja Madrid

24/02/2017 WORLD BG

Двамата президенти на Caja Madrid Мигел Блеса и Родриго Рато са осъдени съответно на шест години и четири години и шест месеца затвор, тъй като бяха признати за виновни за незаконно присвояване на активи чрез Последни

най-тясната къща
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Най-тясната къща в Европа се намира в Испания (видео)

18/12/2016 WORLD BG

Най-тясната къща в Европа се намира в центъра на град Валенсия, Испания- на площад ” Лопе де Вега” в квартал „Ел Меркат”. От там ежедневно преминават стотици хора, за да се снимат пред нея. Фасадата Последни

СВЯТ

Moody’s понижи кредитния рейтинг на Великобритания

25/09/2017 WORLD BG

Международната рейтингова агенция Moody’s понижи кредитния рейтинг на Великобритания. Дългосрочният рейтинг на британския дълг пада от от Аа1 до Аа2 със стабилна перспектива, предава Ройтерс. Според извършени проучвания държавният дълг на страната достигна 90% от Последни

Be the first to comment

Вашият коментар