Софийският университет “Климент Охридски” е издавал невалидни дипломи

Софийският университет “Климент Охридски” е издавал невалидни дипломи на всичките си студенти, завършили висшето си образование през 2009 година. В момента много от тях дори и не подозират за съществуването на този проблем докато не им се наложи да легализират дипломата си с цел да се реализират в чужбина.

Дипломите се оказват невалидни, тъй като не са подписани собственоръчно от тогавашния ректор на софийският университет „Климент Охридски” проф. Иван Илчев. Вместо това те са били подпечатвани с печат, който е изобразявал подписа на професора.

От 2009 година до сега проф. Илчев го викат в университета поне веднъж в месеца да се подписва на такива дипломи. До момента е подписал над 400 дипломи, които не са били подписани, когато е трябвало. Обаче, ако на бивш студент му се наложи спешно да си легализира дипломата и не може да чака до датата, когато бившият ректор ще бъде на разположение в университета, на потърпевшия ще му се наложи сам да издири професора.

Самият професор не крие, че идеята за печата с подпис е била негова и я оправдава с огромното количество документи, които всеки ректор трябва да подписва саморъчно. Всеки комплект документи на завършващи студенти съдържа: диплома, копие от дипломата и уверение на английски език- това изисква 4 подписа на всеки комплект документи или минимум 24 000 подписа на година.

Проф. Иван Илчев призовава студентите да не чакат до последния момент, а да намерят време и да презаверят дипломите си. Защото и той е човек, а…”човек душа носи”!

Български емигрант дари 1 000 000 долара на училище в България

Университетът „Оксфорд” отваря врати в Париж заради Brexit

Най-добрите испански университети

Be the first to comment

Leave a Reply