Колко години трудов стаж са необходими за пенсиониране в Испания?

Колко години трудов стаж са необходими за пенсиониране в Испания?

Въпреки че възрастта за пенсиониране прогресивно се увеличава до достигане на 67 години, реалността в момента е различна. Информацията, обаче, която ще изложим в тази статия, е валидна само за хората, които ще се пенсионират през 2021 година.

След 1 януари някои от условията за пенсиониране в Испания ще се променят и затова е добре всеки предварително да провери дали отговаря на редицата изисквания. Най- точен отговор за конкретен случай може да се получи в офисите на испанското Социално осигуряване.

За да получи пълната полагаща му се пенсия в Испания, кандидатът трябва да е навършил 66 години и да има 37 години и 3 месеца трудов стаж (през 2020 г. необходимия трудов стаж беше 37 години). Хората, които имат трудов стаж по- малко от 37 години и три месеца ще трябва да чакат да навършат 66 години (през 2020 г. възрастта за пенсиониране с по- нисък стаж беше 65 години и 10 месеца).

Условията за навършена възраст и трудов стаж ще се променят до 2027 г. когато се очаква пенсионната възраст да достигне 67 години, а минималния трудов стаж да е 38 години и 6 месеца.

Другата промяна, която влиза в сила през 2021 г. се отнася до размера на пенсията. От догодина значение за размера ще имат последните 24 години трудов стаж, а не последните 23 както беше през 2020 г. Изчислението ще бъде като се раздели на 322 сумата от заплатите, върху които работника е бил осигуряван през последните 288 месеца.

Условията за ранно пенсиониране (jubilación anticipada) можете да видите ТУК.

Испания- какво да изберем: пенсионен план и пенсионна застраховка?

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply