Испания ще съфинансира лекарство за отказване от тютюнопушене

отказване от тютюнопушене

Испания ще съфинансира лекарство за отказване от тютюнопушене. След 1 януари 2020 г. Министерството на здравеопазването ще отпусне средства, с които ще се съфинансират 70 000 бройки от лекарството Chámpix- активно вещество, известно като варениклин.

Желаещите граждани да се включат в програмата трябва да се обърнат към личите лекари. Те ще предписват лекарството Chámpix само на пациенти, при които е установено високо ниво на зависимост от никотин и вече са опитвали да откажат цигарите. Всеки пациент ще има право на един опит в годината.

От Междуведомствената комисия за цените на лекарствата (Comisión Interministerial de Precios de los Medicamentos) съобщават, че все още не е определена точната цена на лечението, но се очаква тя да варира между 80,07 евро и 86,48 евро.

Желаещите да започнат това лечение трябва да отговарят на следните изисквания:

  • да са силно мотивирани да откажат цигарите
  • да докажат, че през последната година са правили опит да се откажат от тютюнопушене
  • да пушат по 10 или повече цигари дневно
  • да имат висока зависимост от порядъка на 7 степен по теста на Fagerström.

Освен тези изисквания пациентът трябва да бъде включен и в индивидуална или групова програма за отказване от тютюнопушене, която се провежда от автономните власти на областта по местоживеене.

Продължителността на лечението е максимум 3 месеца (12 седмици), а лекарството ще се изписва на електронна рецепта. За всеки месец ще се изписва по 1 опаковка Chámpix, но само след като лекарят е оценил положително ефективността на лечението.

Плажовете в Испания, където пушенето е забранено

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар