Температурата в Испания достигна рекордните 47,2º

температурите в Испания

Температурата в Испания достигна рекордните 47,2º. Както писахме в края на миналата седмица от испанската Държавна метеорологична агенция (АЕМЕТ) предупредиха, че горещ африкански въздух ще повиши осезателно температурите в страната и е възможно да се достигнат рекордни стойности. Вчера в 16 провинции бе обявен червен код за опасно време.

Вчера абсолютен рекорд за максимална температура откакто статистиката съществува бе отчетен в град Монторо, провинция Кордоба. Към 17:10 часа термометрите показваха 47,2º на сянка.

Очаква се вълната горещ въздух да започне да се измества на юг от полуострова и още днес в северните части на Испания температурите значително да се понижат. В понеделник захлаждането ще обхване още райони от континенталната част на страната, както и Балеарските острови, но в Андалусия и югоизточна Испания ще остане горещо и не се изключва вероятността от други температурно рекорди.

Във вторник горещата вълна ще се измести на запад от полуострова и температурите да спаднат, но на Канарските острови ще остане горещо. Във вътрешните части на остров Гран Канария се очакват до 39º, на източните острови- до 37º и до 35º на останалите острови.

Високи температури в Испания заради горещ африкански въздух

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply