Условията на ЕС за излизането на Великобритания от общността

Мишел Барние, главният преговарящ от страна на Европейската комисия постави условията на ЕС за излизането на Великобритания от общността. Той даде ясно да се разбере, че за Европейската общност не съществува вариант преговорите да продължат повече от две години т.е. след края на март 2019 година. Главният реговарящ посочи приоритетите на съюза:

1. Правата на европейските граждани, живеещи на острова и на британците, живеещи в ЕС. че ще се търси ранно споразумение с Лондон за правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания, и на британците, живеещи в ЕС, а именно:
– Жителство
– Достъп до трудовия пазар
– Правата на песия
– Социално осигуряване
– Достъп до образование

Мишел Барние:

„Гарантирането на правата на европейските граждани в дългосрочен план ще бъде наш абсолютен приоритет от самия старт на преговорите. Нашият лозунг ще бъде „Гражданите на първо място”. Можем и трябва да се договорим възможно най-скоро – за принципите на приемственост, реципрочност и недискриминация, за да не допуснем хората да изпитват несигурност за бъдещето си.“

2. Финансовите задължения на Лондон към Европейския съюз
Програмите, финансирани от Европейският съюз са одобрени заедно с Великобритания, тя е получила финансовия си дял от тях и се е облагодетелствала от резултатите. Със задействането на член 50 от Лисабонския договор острова ще трябва да върне тези пари.

Мишел Барние – главен преговарящ на ЕС за Брекзит:

„Нека бъда ясен. Когато една страна напуска Европейския съюз, няма наказание за нея. Няма точна цена, която тя да плати при напускането, но трябва си уредим добре сметките с нея. Нито повече, нито по-малко. Няма да искаме от британците да платят и едно евро за нещо, за което не са се съгласили като член на Съюза.“

3. Контролът по границите.
ЕС иска бързо изясняване на въпросите относно външните си граници, след като Великобритания напусне блока, и в частност сухопътната граница между Ирландия и Великобритания.

4. Споразумение за свободна търговия между Лондон и Брюксел.

Мишел Барние:

„ЕС иска амбициозно споразумение за свободна търговия с Лондон, но условията по него ще бъдат по-малко благоприятни за ответната страна от тези, които определят търговските отношения между Великобритания и Съюза сега. Всяко търговско споразумение трябва да се придържа към стандартите на ЕС за социална сигурност, фискални норми, околна среда и защита на потребителите и да бъде ратифицирано от парламентите на всички държави-членки.”

След 44 години в ЕС Великобритания активира BREXIT

Be the first to comment

Вашият коментар