Премахват фалшивите новини от Фейсбук

facebook

Съвсем скоро основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг ще „поправи” социалната мрежа и ще премахне фалшивите новини от нея. Такова обещание даде той на потребителите на най-масовата социална мрежа в света. Както знаете, през изминалата 2017 г. „Фейсбук“ беше подложен на остра критика по отношение на разпространението на фалшиви новини и засилването на потребителското мнение по социални и политически въпроси. Интересът към темата се повиши още повече преди няколко дни, когато американският президент Доналд Тръмп, публикува и списък с носителите на личните му награди за фалшиви новини.

Изборите в поне 18 държави са били манипулирани, чрез различни тактики за дезинформация, използвани преди и по време на предизборни кампании, сочи проучване на „Freedom House“ за свободата в интернет.

Немалко правителства предприеха мерки за борба с фалшивите новини в социалните мрежи. Френският президент Еманюел Макрон наскоро предложи закон, който да ограничи разпространението на лъжи в мрежата по време на предизборни кампании, заради опасността от манипулации. Предлага още и съдът да има правото да се самосезира при такива случаи, а първоизточникът да търпи санкции, наред с премахването на съдържанието.

„Фалшиви новини”, оказва се, е словосъчетанието, което е присъствало най-трайно в живота ни през изминалата година. Според данни на британския речник „Колинс” употребата на понятието се е покачила с 365%.

Използваната от над 2 млрд. души по цял свят социална мрежа въвежда сериозни промени в политиката на съдържанието си. Войната на Фейсбук с дезинформацията не датира от днес или вчера. Още през 2016-та година по време на президентските избори в Съединените щати, се появиха слухове, че Русия използва фалшиви акаунти и групи, за да разпространява изобличителна информация срещу единия от кандидатите за държавен глава-Хилари Клинтън.
Занапред в основната рубрика „Новини“ във „Фейсбук“ ще се отдава предимство на снимки и публикации на хората, с които най-често общуваме в социалната мрежа. Това, обаче ще се случва за сметка на съдържанието, публикувано от търговски марки, медии, известни личности и друг тип страници.

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг има просто обяснение за реформите, които си поставя за цел да реализира през тази година. От една страна да създаде приятни емоции у потребителите при посещението им в платформата, а от друга-да ограничи разпространението на новини, някои от които биха могли да са с невярно съдържание, отчитайки факта, че мрежата е пълна с така наречените „заглавия-примамки“.

Всички тези промени, обаче, навярно ще оставят горчив вкус в устата на бизнеса и медиите, чиято основна дейност се базира в онлайн пространството и разчита на социалната мрежа.

За бизнеса това означава повече инвестиции в областта на рекламата. За онлайн изданията обаче, това може да се окаже сериозен препъни-камък. Част от по-малките медии, които разчитат на популярност, благодарение на присъствието си в социалните мрежи, навярно ще усетят спад в посещаемостта.

По-малкото публикации, чието съдържание не винаги е достоверно, намалява шанса потребителите да бъдат грешно информирани. Големите или проправителствени медии, обаче, могат да бъдат затруднени от промените, но не и спрени, тъй като разполагат със значително по-голям финансов ресурс.

В дългосрочен план всички тези промени в политиката на „Фейсбук“ могат да се разбират като една много добра новина, според експертите. Причината – през последните 10 години медиите по целия свят бяха подчинени до голяма степен на социалните мрежи. Намеренията на Зукърбърг са промените да станат факт през идните седмици. Важно уточнение е, че тук не става въпрос за цялостно изхвърляне на новините от социалните мрежи, а за намаляване на тяхното присъствие в личните ни профили. Разбира се, ако самите ние публикуваме такива, то навярно те ще са достъпни за приятелите ни в социалната мрежа./БНТ

Фейсбук ни удължава живота

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Български шофьор е бил обран от българска банда на магистрала в Испания

08/08/2017 WORLD BG

Български шофьор е бил обран от българска банда на магистрала в Испания. Испанската Гражданска гвардия е задържала 6-членна криминална група, съставена от 4 българи и две румънки. Те са обвинени, че са засекли камион на Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: въвежда се социална карта за всеки, който имат право на обезщетение за безработица или помощи

25/05/2017 WORLD BG

Испанското министерство на заетостта и социалната политика ще въведе социална карта, с която да се предотвратят измамите при получаването на обезщетение за безработица или помощи. Тя ще включва само социалните блага, които се полагат на Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Каталуния отхвърли поканата на испанското правителство за обсъждане на референдума за независимост

20/05/2017 WORLD BG

Президентът на Каталуния Карлес Пучдемон отхвърли поканата на испанското правителство за обсъждане на референдума за независимост на автономната област, съобщава испанската преса. По-рано беше съобщено, че испанското правителство е призовало Пучдемон да обсъди провеждането на Последни

Be the first to comment

Вашият коментар