Фейсбук ни удължава живота

Facebook

Фейсбук ни удължава живота. Социолози от калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ) са стигнали до заключението, че умерената употреба на социалната мрежа Фейсбук може да бъде свързана с увеличаване на продължителността на живота, съобщава „Antena 3„.

Проучването, публикувано в понеделник в статия на списание Proceedings of the Nacional Academy of Scienses (PNAS), сравнява данните на медицинските досиета на дванадесет милиона потребители на Фейсбук в Калифорния.

Основният извод е, че Фейсбук потребители, родени през дадена година, които използват социалната мрежа имат 12% по-малко вероятност да умрат, отколкото връстниците им, които не я използват.

Ръководителят на изследването Уилям Хобс е направил изявление, че резултатите потвърждават само теория, разработена през 1979 г. от социолога Лиза Беркман, в която се твърди, че хората със силни социални връзки имат голяма продължителност на живота.

Въпреки че през 1979 г., връзките са били изцяло въз основа на лични контакти, изследването на Хобс заключава, че приемането на покани за приятелство или публикуването на фотографии в мрежата означава също създаване на социални връзки, което е заложено и в теорията и на Беркман.

„Онлайн контактите са здравословни, когато взаимодействието е умерено и допълва личните взаимоотношения“, казва Хобс и допълва, че констатациите могат да се дължат и на икономическите и социалните различия между потребители и не-потребители на Фейсбук.

34% от испанските фирми са отхвърляли кандидат за работа заради социалните мрежи

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply