Българските транспортни фирми, опериращи в Испания са се увеличили с 340%

Българските транспортни фирми, опериращи в Испания, са се увеличили с 340% през миналата година. Данните, изнесени Федерацията на испанските транспортни асоциации (FENADISMER) сочат, че вече 15% от испанския международен транспорт на товари се извършва от фирми, регистрирани в Румъния, България и Латвия.

Федерацията на испанските транспортни асоциации, в която членуват над 32 000 транспортни фирми, за пореден път изрази своето безпокойство от неконтролираното нарастване на броя на фирми от Източна Европа, които оперират на испанския транспортен пазар и вече извършват почти 1/3 от транспорта на товари.

Данните, които изнесе испанското правителство сочат, че през миналата година български и румънски транспортни фирми са извършили 14% от вноса на стоки в Испания, като товарите са взети от страни, които не са седалище на съответните превозвачи. Относно данните за износа на стоки от Испания: 11% от товарите на тези фирми са били с дестинация към държави, различни от седалището им.

През миналата година транспортните флоти на горепосочените страни са отбелязали сериозен ръст по отношение на товари, чиито произход не е от държавата, където е седалището на фирмата. Той е най-значителен при българските фирми, следвани от латвийските и накрая румънските.

Въпреки, че Испания се намира доста далеч от България, Румъния и Латвия, това не пречи на транспортните фирми от тези страни да изпращат свои камиони, които да извършват и вътрешни курсове в иберийската държава. Тук класирането е малко по-различно от внос-износа. България е на трето място след Румъния (на първо място) и Латвия (на второ).

От Федерацията на испанските транспортни асоциации (FENADISMER) настояват испанското правителство да вземе незабавни мерки срещу нелоялната конкуренция от страна на източно-европейските транспортни фирми, която нанася големи щети на бранша.

За два дни са арестувани двама български тираджии в Испания

Двама българи ранени в катастрофа между два тира в Испания

Български тираджия предизвика катастрофа с жертва в Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар