Бившият френски премиер се кандидатира за кмет на Барселона

кмет на Барселона

Бившият френски премиер се кандидатира за кмет на Барселона. Това е Мануел Валс, който във вторник обяви намерението си да застане начело на втория по големина град в Испания. Изборите ще се проведат през май 2019 г.

По повод кандидатурата си Валс заяви, че „Барселона заслужава да бъде управлявана единствено и само с мисълта за нейния просперитет” и обвини сегашното сепаратистко управление на града, че използва каталунската столица само за средство, а не за цел”.

Мануел Валс е роден през 1962 г. в барселонския квартал Horta de Barcelona от баща каталунец и майка итало-швейцарка. В последствие цялото семейство заминава да живее във Франция. На 20 годишна възраст приема френско гражданство и започва политическата си кариера като в периода 2012-2014 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Саркози. От 31 март 2014 г. до 6 декември 2016 е министър-председател на Франция. Дебютът му в испанската политика бе в Барселона през март тази година на манифестация на Каталунското гражданско общество (Societat Civil Catalana), където изнесе реч срещу сепаратисткото движение и борбата за независимост на автономната област.

Петдесет и шест годишният Валс заяви, че в най-скоро време ще си подаде оставката като депутат в долната камара на френския парламент и ще се премести да живее в Барселона, но семейството му остава във Франция.

Най-коментираната туристическа атракция в света се намира в Испания

Хванаха футболиста на ФК „Барселона” Жерард Пике да шофира със 190 км/ч

Отнеха шофьорската книжка на футболиста Жерар Пике

Евакуираха над 22 000 души заради пожар по време на концерт в Барселона

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар