Хванаха българин да изнася 100 000 евро от Испания в куфар

хванаха българин

Хванаха българин да изнася 100 000 евро от Испания в куфар. Властите смятат, че целта е парите да бъдат „изпрани“ в страна от Източна Европа.

Инцидентът е станал на 14 януари 2022 г. Контролните органи на входа за пътници на летище „Манисес“ във Валенсия са засекли на скенера за багаж куфар, пълен с банкноти. 46- годишният нашенец е пътувал за източноевропейска страна, но не се уточнява точно коя.

Последвалата проверка на багажа е установила наличието на 100 000 евро, които не са били декларирани. По време на разпита българинът заявил, че парите са от продажба на авточасти на дребно и затова няма фактури. След приключване на разпита е съставен протокол за конфискуването на 99 000 евро, с който Комисията за борба с „прането“ на пари ще започне разследване. Останалите 1 000 са върнати на пътника, за да може да осъществи пътуването си. Той не е бил задържан, защото за момента единственото нарушение е било, че не е декларирал сумата.

Според европейското законодателство за борба с „прането“ на пари максималната сума, с която може да се пътува на територията на ЕС без да е необходимо да се декларира е 10 000 евро, а на територията на Испания законът позволява до 100 000 евро.

Колко пари може да носим в себе си при влизане или излизане от Испания?

Какви парични суми трябва да се декларират при пътуване в Европейския съюз

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply