Хиляди полицаи от цяла Испания пътуват към Каталуния

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че хиляди полицаи от цяла Испания пътуват към Каталуния, за да се поддържа реда в автономната област и за да се предотврати провеждането на незаконния референдум за независимост, насрочен за 1 октомври.

В съобщението на Министерството на вътрешните работи не се уточнява точния брой на изпратените служители на реда, но според испанските медии става въпрос за 3- 4 хил. полицаи, които вече са пристигнали или пътуват към Каталуния.

Те ще се присъединят към 5- те хиляди полицаи в областта и към 17-те хиляди служители на автономната полиция Mossos d“Esquadra. Полицаите ще наблюдават обществените места и ще поддържат реда. Те ще могат да действат само в случай на провеждане на обявеният за незаконен от испанския Конституционен съд референдум, се казва в съобщение на министерството и се допълва, че Mossos d“Esquadra ще помагат.

Министерството е уведомило служителите на Националната полиция в Каталуния, че няма да могат да излизат в отпуск между 20 септември и 5 октомври.

По-рано тази седмица каталунското правителство обвини Мадрид, че поема контрол над местната власт, след като държавната полиция нахлу в учреждения и арестува местни представители на властта.

Мадрид, де факто, въведе военно положение в Каталуния

Открито писмо на футболния клуб „Барселона” относно референдума за независимост

Be the first to comment

Leave a Reply