Холандия задържа двама турски министри, а Турция принудително затвори холандското посолство

Холандската полиция е задържала конвоя от автомобили на турския министър по семейните въпроси Фатма Бетюл Саян Кая.

Министърката е пътувала към Консулството на Турция в Ротердам, южна Холандия, за да участва в митинг за турския референдум, насрочен от Анкара.

Строените десетки полицаи не са дали достъп на турският министър до Консулството, след като кметът на града, Ахмед Абуталеб, е наредил да се затвори достъпа до района.

„Това е една наистина невероятна ситуация. Ние имахме планирани пътувания до Холандия и Германия. Ние нямаме намерение да се месим във вътрешните работи на която и да е страна. Това е недемократично поведение“, каза Кая пред частната турската телевизия „A Haber” в Холандия.

„Тази жена изглежда има намерение да произнесе политическа реч в Холандия. Това няма да го позволим“, заяви холандския премиер Марк Рюте.

Целта на посещението на турския министър е да търси подкрепа от турските граждани, живеещи в Холандия за референдума, който ще се проведе на 16 април 2017 година в Турция. Идеята е турският народ да подкрепи увеличаване на изпълнителните правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Няколко часа по-рано холандското правителство реши да не позволи на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацане в страната и по този начин предотврати участието му в митинг в Ротердам. Това накара министъра по семейните въпроси Саян Кая да тръгне от Германия.

В отговор на холандското поведение днес, турското министерство на външните работи обяви затварянето на холандското посолство в Анкара и холандското консулство в Истанбул.

„Днес Холандия взе две решения, които са срещу Турция и турско-холандската общност, които ще предизвикат сериозни дипломатически, политически и икономически проблеми”, се казва в изявление на турското Външно министерство, публикувано от турския всекидневник „Сабах”.

Турция откри 14 километровия тунел под протока „Босфор”

Застреляха руския посланик в Турция

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Изчезнаха близо 4 млн. лева от българската банкова сметка на Мартин Петров

23/11/2017 WORLD BG

Изчезнаха близо 4 млн. лева от българската банкова сметка на Мартин Петров. Той е подал сигнал в прокуратурата, че с парите от сметката му в Уникредит Булбанк е извършена злоупотреба. Бившият български национал научил за Последни

ЛЮБОПИТНО

Испанска бира влезе в „Топ-100” на планетата

25/02/2017 WORLD BG

Има толкова видове бира колкото са вкусовете на хората по света. Някои я предпочитат мека и лека, други- по-силна, а някои се увличат и по черното пиво. Почти винаги, обаче, ни се приисква една хубава, Последни

СВЯТ

Вече няма кой да спасява нелегалните мигранти в Средиземно море

14/08/2017 WORLD BG

Нелегалните мигранти в Средиземно море вече няма кой да ги спасява, тъй като две от големите хуманитарни неправителствени организации преустановяват тази си дейност от съображения за сигурност. Това са германската неправителствена организация Sea Eye и Последни

Be the first to comment

Вашият коментар