Отново местим стрелките на часовника към лятно часово време

лятно часово време

В края на този месец ще преминем към лятно часово време, което означава, че трябва да преместим стрелките на часовника с един час напред. Това ще да стане на 28 март 2021 година (неделя) в 2:00 часа и тази нощ ще спим с един час по- малко. Лятното часово време ще бъде в сила до последната седмица на месец октомври 2020 г. и тогава отново ще се върнем към астрономическото време, връщайки часовника с един час назад.

Идеята за въвеждане на лятно часово време е да се намалят разходите за осветление чрез увеличаване на използването на дневната светлина. През 2019 г. ЕК реши да сложи край на смяната на времето. Това решение дойде след направеното през 2018 г. запитване сред над 4,5 млн. европейските граждани, където повече от 80% от участниците се обявиха против смяната на часа и да не се преминава към зимно часово време.

Прилагането на решението на ЕС за отменяне на смяната на часовото време обаче се отложи за 2021 г., за да може да се осигури плавен преход и всяка страна членка на Европейския съюз да реши сама дали да прилага като постоянно лятното или зимното часово време.

Испания е страната, която най-трудно ще реши кое часово време да избере. В края на месец август 2018 г. испанското правителство също потвърди това и заяви, че приема решението на ЕК, но за целта ще създаде специална комисия, която да проучи въпроса и да вземе правилното решение.

По принцип Испания от 77 години има проблем с времето. Географски погледнато голяма част от територията на страната е в една и съща часова зона като Португалия и Великобритания и правилното ѝ часово време е Средното гринуичко време (GMT). През 1941 г., обаче, генерал Франсиско Франко, в знак на солидарност с Адолф Хитлер, направил един доста странен жест на приятелство – времево присъединил Испания към Третия райх и часовниците в иберийската страна са били преместени от Западноевропейския часови пояс към Централноевропейския часови пояс (Немската времева зона) или с един час напред.

След края на Първата световна война, Испания не се връща към Гринуичкото време (GMT) – часовата зона, към която принадлежи, а продължава да живее в неправилната часова зона, т.е. с един час напред. И така е до ден днешен, с изключение на Канарските острови.

Сега проблемът е, че ако правителството реши да остане лятното часово време, то през зимата в Галисия няма да се зазорява до 9:30 и даже до 10:00 часа през най-късите дни на декември. Ако остане пък зимното часово време, то през лятото по брега на Средиземно море и на Балеарските острови ще се свечерява с един час по-рано, което няма да е благоприятно за туризма.

Работното време на хранителните магазини по време на карантината в Испания

Испания:паузите за цигара ще се вадят от работното време и няма да се плащат

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply