Юнеско обяви фестивалът във Валенсия „Las Fallas“ за част от Нематериалното наследство на човечеството

Ежегодният фестивал „Las Fallas” Валенсия официално вече е част от Нематериално наследство на ЮНЕСКО.

На срещата в Адис Абеба (Етиопия) международната организация реши, че кандидатурата на Валенсия, Испания трябва получи това признание и защита в целия свят.

Решението е тласък на един фестивал, който има традиционното социално и културно измерение, в който участват хиляди валенсиянци, както в столицата, така и в много други градове в целия регион. Въпреки, че фестивала е възникнал в град Валенсия, Las Fallas са се разпространили във всяко кътче на провинция Валенсия (Гандия, Аликанте (Дения), Сагунто, Утиел, Олива и др. ). Освен това, групи от валенсиянци го празнуват на Балеарските острови и дори в Аржентина.

Целта на кандидатурата, представена на ЮНЕСКО е да се запази иновативното изображение на формите, които са свързани с местните традиции. И всичко това, заедно с барут, изобретателност, изкуство, музика и гастрономия приветства идването на пролетта.

Днес Фаите са се превърнали в изцяло туристическа атракция, произведения на изкуството, привличаща милиони туристи всяка година. За 2008 година за създаването на гигантските фигури са отишли близо 9,7 милиона евро само за провинция Валенсия (или около 30 милиона евро за цялата област Валенсия), като фаята-победител за пета поредна година е фаята на квартал „Ноу Кампанар“, струвала за 2008г. 900 000 евро .

Всички фаи, по традиция се изгарят точно в полунощ на 19 срещу 20 Март, като Фаята-победител получава привилегията да бъде изгорена 1 час по-късно (в 1 часа след полунощ).

Любопитен факт е че всяка година, една от малките фаи получава от файерското жури специална награда — правото да не бъде изгорена и се съхранява в Музея на фаите във Валенсия.

Фаите са единственото време през годината, в което са разрешени пиратките — всеки гърми с каквото може и колкото може. 5 дни много музика (безспирни духови оркестри обикалят всички квартали на градовете в областта от 8:00 сутринта до 12 вечерта), танци, цветя (прави се близо 10 метрова статуя на Дева Мария само от червени и бели рози и карамфили на площада пред катедралата във Валенсия), състезания — за най-оригинална Фая, най-впечатляващо пиротехническо шоу (на испански: mascleta), най-ефектна заря и т.н., туристи и разбира се паеля.

Българка ще бъде Fallera Mayor (царица) на фестивала „Las Fallas” във Валенсия

Be the first to comment

Leave a Reply