Хапването на паея и картофен омлет активира хормона на щастието

испанската паея

Хапването на паея и картофен омлет (tortilla de patatas) активира хормона на щастието, не само защото е повод да се съберат заедно семейството или приятелите. Според едно изследване консумацията на жълти на цвят храни засилва отделянето на хормоните на щастието, твърди валенсианския сайт Top Valencia

За испанците и най- вече за валенсианците паеята е една от най- големите им страсти. Обичат да я приготвят и с удоволствие си я хапват. Превърнала се е в традиция, влязла е дълбоко в културата и даже има емоджи 🥘, което я представя.

Не по- малко обичан е и вкусния картофен омлет, който е неизменна част от менютата на всички ресторанти и барове в Испания.

Тези факти са известни на мнозина, но до момента никой не е предполагал, че паеята и картофения омлет могат да ни направят щастливи. Според науката това е така, тъй като и в двете ястия преобладава жълтия цвят.

Научното изследване, проведено от известна компания, имаща птицеферма за яйца във Великобритания показва, че 62% от хилядите доброволци, участвали в проекта избират най- често храни с жълт цвят. Следват червените храни, кафявите на цвят храни и накрая сините. По- точно след отварянето на хладилника почти всички участници са посегнали първо към картофения омлет или паеята.

Оказва се, че положителните реакции към жълтия цвят се формират в ранната детска възраст чрез топлината на слънчевата светлина или чрез яркостта на детските играчки. С течение на възрастта тези възприятия се трансформират, но жълтото продължава да стимулира веселото и забавното възприятие на нещата, т. е. да активира хормона на щастието.

8 ястия от испанската кухня, които всеки трябва да опита

Днес е Световния ден на испанската паея

Испанска фирма покорява света с известния испански картофен омлет или tortilla de patatas

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply