В Испания започна Страстната седмица или Semana Santa

Страстната седмица

В Испания започна Страстната седмица или Semana Santa. Страната (и най- вече област Андалусия) е известна в целия свят с пищните процесии около католическия Великден, който тази година е на 9 април. 

Процесиите датират от XVI век когато на Триденския събор Католическата църква решава ежегодно да пресъздава и по достъпен начин да разказва на миряните историята за Исус Христос. Централно място в тези шествия заемат изображения от сцени от последните дни на Спасителя. Вярващи от различи братства (33 конгрегации с около 30 000 последователи), изобразяващи назаряните, изнасят на раменете си платформи от църквите и ги разнасят сред хората. Върху тях са положени статуи на Исус Христос, Дева Мария или други библейски герои. Понякога теглото им достига до 5 тона и за носенето им са необходими около 250 човека.

Различните процесии имат различно значение, но винаги са съпроводени от духов оркестър. Те започват с влизането на Исус в Йеросалим. Най- емоционално натварени са шествията в четвъртък срещу петък, на Разпети петък и на Великден.

В четвъртък се пресъздава сцената на предателството на Юда и залавянето на Спасителя в Гетсиманската градина, а процесиите в петък пресъздават пътя към Голгота. Финалните процесии сменят скръбта по разпъването на кръста с радостта от Възкресението.

Световно известният актьор Антонио Бандерас е ревностен пазител на тези традиции. Той всяка година за тези празници той се прибира в родния си град Малага, за да участва във всички процесии.

За още новини от Испания ни последвайте във Facebook, Twitter и VKontakte

Защо православни и католици се кръстят по различен начин?

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*