8 декември в Испания- Ден на непорочното зачатие

8 декември в Испания

На 8 декември в Испания се чества Деня на непорочното зачатие /Día de la Inmaculada Concepción/ и е официален празник на страната. Непорочното зачатие е определен като догма на католическата църква на 8 декември 1854 г.

На 7 и 8 декември 1 585 е станало така нареченото „Чудо на Емпел” (Milagro de Empel). Според историята на 7 декември 1 585 г., по време на Осемдесет годишната война, испанската пехота, наброяваща 5 000 войника и под командването на Франциско Ариас де Бобадия била разположена на остров Бомел- между реките Маас (или Мьоз, тече през Севроизточна Франция, Източна Белгия и Южна Нидерландия) и Ваал (тече през централна Нидерландия и е разклонение на река Рейн). Островът бил обсаден от войската на нидерландския адмирал Холак. Ситуацията била отчайваща за испанската пехота, тъй като адмиралът непрекъснато стеснявал обсадата, а храната и дрехите били на привършване.

Холак предложил на испанците да се предадат, но отговорът бил категоричен:

„Испанските войници предпочитат смъртта пред позора. Ще говорим за капитулация само след смъртта.”

Като чул този отговор Холак решил да използва един стар метод, използван и друг път в този конфликт, а именно- да свали дигите на реките, за да се наводни острова- лагера на врага. Скоро след това не останала суха земя освен могилата „Емпел”, където испанските войници потърсили убежище.

В този критичен момент, един войник, копаейки окопи, се натъкнал на дървен предмет, заровен в земята. Това била една икона на Непорочното зачатие. Войникът показал на командира какво е намерил и сложили иконата на импровизиран олтар.

Бобадия решил, че това е божий знак и накарал войниците си да продължат битката, уповавайки се на Непорочното зачатие.

Според легендата, през нощта, съвсем необичайно, се появил много студен вятър, благодарение на който река Маас замръзнала. Призори, на 8 декември, испанците, минавайки по леда, изненадващо нападнали врага и победили. Тогава адмирал Холак казал:

„Изглежда, че Бог е испанец, за да извърши такова голямо чудо“.

Веднага след това Непорочното зачатие е обявено за покровител на испанските пехотни войски. Същия ден, сред викове и ръкопляскания, Непорочното зачатие е обявено и за покровител на Фландрия и Италия.

За още новини от Испания ни последвайте в Facebook, Twitter и VKontakte

Кога трябва да украсим коледната елха?

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*